Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

S Orbánem na všech úrovních

Západní orientace nové vlády má už na začátku trhliny

Tipnete si, kolik poslanců české sněmovny podepsalo výzvu polské vládě k ochraně zdraví žen poté, co tamní lékaři nechali zemřít mladou Polku na septický šok ve 22. týdnu těhotenství, protože odmítli provést interrupci těžce poškozeného plodu?

Šestnáct ze dvou set. Jde o poslance Pirátské strany a STAN. Z ODS, lidovců a TOP 09 se nepřipojil nikdo. Dopis iniciovala nová poslankyně za Piráty Klára Kocmanová, a je tak možné, že její jméno ostatní nezachytili a podpis připojí ve chvíli, kdy je politička bude osobně obcházet, protože u řady z nich by bylo s podivem, kdyby apel nepodpořili (opoziční SPD se přidat odmítla, ANO se ještě rozmyslí). Věci se ale dějí v nějakém kontextu a platí to i o tomto případu.

U Polska a také Maďarska vykazuje česká politika už řadu let nebývalou setrvačnost myšlení. Polsko s Maďarskem rovná se Visegrád a ten se zase rovná protiimigrační platforma, takže plus. Jen tahle rovnice stačí, aby se vlády Visegrádu tolerovaly, nekritizovaly. Zejména ODS a lidovci si před lety zafixovali, že konzervativní polská PiS a pravicový Viktor Orbán jsou spojenci, a jen s tímhle přesvědčením si dodnes vystačí.

Míru toho, jak hluboce je to zapsáno v DNA stran, ukázalo i vyjednávání o koaliční smlouvě nastupující Fialovy vlády, konkrétně o pasáži ohledně V4. Trojice Spolu šla do voleb s prohlášením, že „budeme pokračovat ve strategické spolupráci ve Visegrádské skupině“. Piráti a STAN chtěli posílit vliv Česka v EU naopak tím, že se „nebudeme omezovat jen na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].