Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dva příběhy o zdražování

Jak překousnout vysoké ceny elektřiny a plynu

Skokový růst cen energií způsobuje nejen paniku, ale i zmatek ohledně hledání příčin.

Předseda vlády a jeho političtí souputníci mají jasno. Zdražování energií je dílem „zeleného šílenství“ Evropské unie, proti kterému je třeba Česko chránit, stejně jako proti migrantům a euru. Podobný postoj zaujali ve zkratkovitých televizních debatách i jiní straničtí lídři. Odlišnost byla znát jen v důrazu na to, jak moc se kdo unijního green dealu štítí, ale že by někdo Babišově lince v tomto bodě zásadně oponoval, to se ve vyhrocené předvolební době nedělo ani u proevropské opozice.

Jistě, není třeba být proevropský za každou cenu. Kdo ale dobře poslouchal, mohl v poslední době zaslechnout i jiný rozbor energetických šoků, který by možná v televizi nezněl tak úderně, zato dává mnohem větší smysl. A velí spíš držet se zbytkem EU jednu linii než na Brusel nadávat.

Ve válce s Ruskem

Energie zdražují z mnoha důvodů a soustavný unijní tlak na odklon od fosilních zdrojů je jistě jedním z nich. Koneckonců takový byl i plán, k němuž se před lety přihlásila také Česká republika. Fosilní zdroje jsou sice zdánlivě levné, ale jen za cenu devastace přírody a klimatu. Je tedy fér tyto náklady zohlednit a konvenční energetiku coby hlavní zdroj skleníkových plynů zatížit odpovídající přirážkou. Producenti emisí povinně platí za povolenky, těch je k mání čím dál méně, šrouby se postupně utahují a z vybraných peněz se financuje přechod k čistší energetice. To Unii umožňuje zabít jednou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].