Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak vrátit Ameriku na výsluní

Existuje možnost, která by dokázala oslnit každého

Co by měl prezident Joe Biden udělat jako první? Navzájem soupeřících priorit má mnoho. Musí se potýkat s pandemií, restartovat ekonomiku, obnovit důvěryhodnost USA na světové scéně a efektivně konkurovat Číně.

Zároveň se ale ukazuje, že jedna možnost míří na všechny zmíněné problémy najednou: naočkovat co nejrychleji všechny Američany. Bidenův dnešní cíl očkovat jeden milion obyvatel USA denně je příliš skromný. Počet by měl zdvojnásobit a udělat tak všechno pro to, aby Spojené státy dosáhly někdy na přelomu dubna a května kolektivní imunity. To by okamžitě posílilo pověst Joea Bidena i Spojených států v očích všech, od republikánů přes Evropany až po obyvatele Číny.

Polomrtvá správa

Rozjezd vakcinace v tuto chvíli drhne. Trumpův bývalý ministr zdravotnictví Alex Azar na počátku prosince předpokládal, že do konce roku obdrží dávku vakcíny 20 milionů Američanů. Ve skutečnosti to byly stěží tři miliony. Od té doby se situace zlepšila, stále však vládne zmatek a chaos. Neschopnost Trumpovy vlády zahájit očkování je jenom dalším případem z celé série selhání, od zfušovaného testování přes trasování a izolaci nakažených až po dodávky zdravotnického vybavení. I když se vládě podařil obdivuhodný kousek v podobě finančního zabezpečení vývoje vakcíny, rychle se znovu propadla do obvyklé nečinnosti v okamžiku, kdy soukromý sektor úkol splnil. Jednotlivé státy pak byly s předvídatelnými důsledky nuceny improvizovat – nejsou pro takový úkol dobře vybaveny a disponují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].