Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Lídři a chuť spolupracovat

Andrej Babiš jako premiér selhal proto, že si nedokázal vybudovat profesionální tým

Šéfové opozičních stran: Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti) • Autor: ČTK
Šéfové opozičních stran: Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti) • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jak pravidelní čtenáři Respektu vědí, už roky tu nevyšel rozhovor s Andrejem Babišem. Český premiér odmítá debatovat s médii, která nevlastní či na ně nemá žádný jiný vliv. Vyhýbá se tak nepříjemným otázkám a veřejné kontrole. Umožňuje mu to střílet do veřejného prostoru sliby, jež jsou nesplnitelné. Představitelé demokratické opozice ctí tradice demokratických států, takže s médii otevřeně debatují. Tím sice na jednu stranu získávají vliv, ale také hrozí, že se jim tu a tam nějaká odpověď nepovede. A u voličů, kteří mnohem citlivěji reagují na jakýkoli přešlap, tím riskují. Je stále pozoruhodnější sledovat, jak se férová politická soutěž otřásá v základech.

V tomto vydání tedy nenajdete rozhovor s šéfem hnutí ANO, ale s jeho hlavními vyzývateli – lídrem kandidátky Spolu Petrem Fialou a lídrem koalice Pirátů a STAN Ivanem Bartošem. Dali jsme je do jednoho čísla, protože volby se blíží a nechtěli jsme jednoho časově zvýhodňovat na úkor druhého. Oběma politikům jsme položili některé otázky stejné, aby mohli čtenáři porovnat, jak se jejich uvažování liší.

Snažili jsme se vyhnout klasickým předvolebním otázkám, které opakovaně padají v novinách a jež jsme sami řešili v minulých číslech. Zajímalo nás spíše, jak oba lídři přemýšlejí o společnosti, kdo je politicky inspiroval, jak vnímají některé momenty naší historie či třeba důležité téma změny klimatu.

Odpovědi může posoudit každý sám, jako autora mě ale zaujal zejména jeden motiv, jejž mají oba politici společný. Dělal jsem rozhovory s většinou českých premiérů, ale ještě nikdy nebyli ve hře dva kandidáti, kteří tak silně sází na spolupráci. A tím není myšlen jen vznik samotných koalic, což už samo ukazuje ochotu ke kompromisu a týmové hře. Mám na mysli především zdůrazňování ochoty opírat se o znalosti spolupracovníků, odborníků či vědců.

Z žádného rozhovoru nepoznáte, jestli má dotyčný předpoklady být dobrým premiérem. A mnohdy se to nepozná ani z práce v opozici. Role předsedy vlády je tak unikátní a náročná, že až v praxi se ukáže, jestli v ní obstojí. Andrej Babiš však jako premiér selhal nikoli proto, že spolupracoval s StB nebo že je svazován kauzou Čapí hnízdo, ale protože si nedokázal vybudovat profesionální tým, který by Česku pomohl zvládnout velké výzvy jako třeba pandemii či důchodovou reformu. Sázel sám na sebe, ale nikdo nedisponuje kompetencemi, které by ho kvalifikovaly pro řešení všech úkolů.

Na Petru Fialovi a Ivanu Bartošovi se dá najít řada chyb, ale minimálně v tomto ohledu je jejich přístup k politice jistou nadějí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2021 pod titulkem Lídři a chuť spolupracovat