Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bokovky

Ťap, ťap, ťap. Sedí paní doma a vzpomíná na staré časy. Vtom uslyší zvláštní zvuky. Ťap, ťap, ťap. Nevěnuje tomu pozornost a dál se toulá ve vzpomínkách. Na dobu, kdy nebyla paní, ale teenagerka v bokových džínách. Na dobu kolem roku 2000.

Všichni ten rok očekávali. A spolu s ním také Y2K, tedy kolaps počítačů a pak úplně všeho, co měl přijít v první minutě tisíciletí. Ale nějak nepřišel. Až teď Y2K dorazil. Pod touhle zkratkou se ovšem dnes rozumí retrostyl, který upomíná na nultá léta. Neboť první dekáda milénia už je retro. Paní zaplaví vlna nostalgie, takže přeslechne další ťap, ťap. Bokové džíny se vrátily – a taky trička do pasu a kšiltovky „truckerky“ a šátky do vlasů. To všechno je zpět, jen Britney Spears už nebude nikdy dvacet. Ani paní ne.

V kapse měla tenkrát tlačítkovou nokii a Facebook byl sci-fi. Pád dvojčat znamenal, že upadli sourozenci, a covid a TikTok neznamenaly nic. Problémů bylo i tak dost, ale kdo by si to pamatoval? Hlavně že byla o dvacet let mladší, a mohla tak bez obav nosit ty džíny s nízkým sedem obepínající boky.

Vlastně to nevypadalo tak strašně. Džíny byly na tělo, které se v nich při chůzi vlnilo. Což bylo sexy a to bylo tehdy správně. A vlastně čím víc, tím líp, takže k bokovým džínům krátké tričko, z něhož vykukoval pupík a vzadu zase takzvaný velrybí ocas, neboli kraječka z kalhotek typu tango.

Ovšem jako po jaru přichází léto, tak po bokovkách přišly mrkváče do pasu a oversize nadměrné mikiny a nesexy košile po strejdovi. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].