Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vypískali náčelníka

Je to těžko k uvěření, ale opravdu se to stalo. Donald Trump vyrazil na jeden ze svých mítinků, tentokrát do Alabamy, bašty trumpismu. Exprezident přednesl projev, a když se v něm domeandroval k tématu pandemie, doporučil shromážděným, aby se nechali očkovat. „Je to důležité,“ prohlásil… a vzápětí narazil. Dav nejdříve zaraženě mlčel, pak neklidně hučel, nakonec jeho část začala bučet, což je v anglosaském světě ekvivalent nepřátelského pískotu. Ale to se podívejme.

Ani Trump nedokáže ignorovat, že se v USA rozjíždí další koronavirová vlna. Část populace se odmítá očkovat, zemí se šíří obzvlášť nakažlivá varianta delta, američtí komentátoři někdy mluví o „epidemii nenaočkovaných“.

Sám Trump předvedl během svého prezidentování ve vztahu ke covidu-19 ledacos, jednu chvíli dokonce naznačoval, že by si lidé mohli prohnat žílami dezinfekční prostředky. Na druhé straně nebrojil proti vakcínám, spíše nezvládal organizaci tak rozsáhlé očkovací kampaně. Jeho administrativa vlastně vývoj vakcín mohutně financovala, což bylo nepochybně součástí rychlého úspěchu vědců. Trump se po prodělané nemoci nechal očkovat, i když se tím moc nechlubil.

Zároveň je ale „náčelníkem“ kmene, který se k celé pandemii a s ní spojeným opatřením staví až otevřeně nepřátelsky. Všechno příliš zavání establishmentem a dobře zapadá do nejrůznějších teorií o globálním spiknutí elit. Ostatně i „náčelník“ se během pandemie dostával s vědci a lékaři porůznu do křížku. Jeho postoj k vakcínám je vlastně pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].