Chleba
Autor: Archiv

Tak určitě chleba,“ diktuje jeden z prvních ranních zákazníků bistra Etapa, než si u kasy srovná myšlenky, co ke své objednávce ještě přidá.

Je pátek ráno, těsně před opožděným startem jarní sezony, který vláda pro gastronomii naplánovala na toto pondělí. Restaurace, hospody, kavárny a všechny podobné podniky smějí kromě obsluhy přes okénko zprovoznit i venkovní zahrádky.

Jde o viditelný symbol, že setkávání se už je opět v normě a že se život po pandemii začíná vracet do starých kolejí. Opětovné roztáčení kol ekonomiky s sebou však letos nese jeden očekávatelný, ale překvapivě intenzivní doprovodný jev v podobě nově nasazených – zpravidla vyšších – cen.

Kváskový třičtvrtěkilový bochník byl pro Etapu v éře výdejového okénka jedním z bestsellerů. Minulý pátek se poprvé prodával za 90 korun místo dřívějších 75. Spolumajitel bistra Petr Ogurčák ale místo slova „zdražit“ raději mluví o tom, že zboží je potřeba v nových časech „líp, adekvátně nacenit“, tak aby ho mohl vyrábět podle svých představ a nemusel ho při rostoucí ceně vstupů a práce dotovat. „Na nás teď je přesvědčit zákazníky o tom, proč mají věci stát tolik, kolik stojí,“ přibližuje Ogurčák, někdejší webový designér, který bistro provozuje spolu s manželkou Gabrielou a týmem dalších 15 lidí.

Etapa má dva vlastní pekaře, výroba jednoho bochníku trvá se vším všudy 30 hodin. Odpovídající cena, tak aby na chlebu i něco vydělal, by podle Ogurčáka byla podle jeho čerstvých propočtů spíš někde kolem 120 korun.…

1_obalka_R20
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R20
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Jiří Nádoba

redaktor, fokus

nadoba_g6mmo
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 873

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte