Blueberry bushes and harvest in Temuco Chile

Když jsem před deseti lety do jihoamerického Peru přesídlil za svou současnou manželkou, chyběly mi české sladkosti. Většinu jsem si podle maminčiných receptů sám upekl, ale jednu ze svých nejoblíbenějších, borůvkový koláč, jsem si dopřát nemohl. Chyběla totiž ta nejzákladnější ingredience: borůvky.

Lépe řečeno sehnat se daly, ale byly pekelně drahé. Prodávaly se v malých krabičkách v supermarketech zaměřených na klientelu s vyššími příjmy. Exkluzivitu podtrhoval světácký nápis na etiketě: blueberries. V Latinské Americe totiž to, co nese anglický název, působí na zákazníka kvalitně, a může se tedy prodávat za přemrštěnou cenu. V obecné mluvě byl dokonce španělský výraz pro borůvky – „arándano“ – zcela neznámý. Asi jako kdybych v Česku použil slovo lukuma, což je přes existující českou terminologii u nás neznámé ovoce o velikosti jablka s máselnou žlutou dužninou, ze kterého Peruánci dělají mimo jiné svoji nejoblíbenější zmrzlinu.

Přesnou cenovku „blueberries“ si už nepamatuji, ale spolehlivě mě odradila od nákupu. Improvizoval jsem a zkusil jsem koláče adaptovat na místní ovocné odrůdy. Ale experimenty s mangem a papájou dopadly prachbídně (a vřele doporučuji neopakovat). Borůvkové koláče se tak zařadily na vrchol listiny žádaných pokrmů, které mi máma přichystala při každém návratu domů do Česka.

Minulý čas použitý v předchozích větách je zcela namístě. Nyní si je v Limě totiž dělám poměrně často, protože je s peruánskou manželkou a naší pětiletou dcerou milujeme.…

I_obalka_R2-OPRAVA
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R2-OPRAVA
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte