Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Z našich daní nikoli

Unie uzavřela Babišův audit a čeká se na českou reakci. Atmosféra v Bruselu se mezitím mění.

Individuální případ, nebo systémové pochybení? • Autor: Milan Jaroš
Individuální případ, nebo systémové pochybení? • Autor: Milan Jaroš

Brusel poslal do Prahy konečnou verzi auditu soukromého byznysu českého premiéra a dokument oficiálně potvrdil už několikrát předtím deklarovanou věc: Andrej Babiš (ANO 2011) se nachází v situaci „střetu zájmů“. Coby šéf vlády má vliv na rozdělování evropských dotací, které plynou firmám v jím založeném a dlouho vlastněném holdingu Agrofert. Podnik podle euroúředníků navzdory převedení do svěřenských fondů stále ovládá a porušuje tím jak česká, tak evropská pravidla o střetu zájmů. Protože ale zdejší úřady nepožádaly o proplacení dotací pro Agrofert, které byly předmětem auditu, Česko Unii nic nedluží. Nemusí tudíž nic vracet.

Evropská část Babišova auditu tímto dostává pomyslnou tečku. Přesnější by ale bylo udělat středník. Příběh má české pokračování v možné soudní dohře, a zatímco český stát zpochybňuje závěry komise a vydává energii na obhajobu premiérových zájmů, v Evropě se podstatně změnila atmosféra. S ní se mění i pohled na východoevropské vládce, kterým západoevropské peníze pomáhají udržet se u moci.

Dodržujte pravidla

Střet zájmů dlouho nebyl ničím, co by osazenstvo unijních institucí nějak zvlášť zajímalo. Jednak proto, že se předpokládalo, že členské státy EU – právě proto, že jsou členy tohoto spolku – ctí soubor pravidel, která tvoří právní stát a mezi něž patří i princip odstřižení firem aktivních politiků od příjmů z eráru. Unie navíc dlouho neměla specifickou klauzuli, která by spojení obou v evropském patře postihovala.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].