Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Der Losna, nebo Der Mažňák?

Obě nejsilnější německé strany vybírají kandidáty na kancléře – a působí při tom zcela odlišně

Armin Laschet, nebo Markus Söder? Rozhodování o tom, kdo se v zářijových volbách stane kandidátem již 16 let vládnoucí CDU/CSU na příštího německého kancléře – a tedy nejpravděpodobnějším nástupcem Angely Merkel –, vstoupilo minulý týden do finále. Laschet je premiérem nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska, Söder zemským premiérem druhé nejlidnatější spolkové země Bavorska a ve chvíli psaní tohoto textu nebylo možné odhadnout, kdo z obou „těžkých vah“ se prosadí. Ledacos jiného ale vypozorovat šlo.

Například že způsob jejich soupeření bez ohledu na výsledek alianci křesťanskodemokratických stran poškodí. Söder, předseda výhradně v Bavorsku působící CSU, předminulou neděli kandidaturu ohlásil s příslibem, že přijme, pokud jej větší sesterská CDU odmítne. Když se v pondělí prezidium i vedení CDU jednohlasně postavily za svého předsedu Lascheta, tak Söder necouvl. Namítl, že by rozhodnutí nemělo zůstat v rukou „stranické elity“ a váhu by měl mít názor běžných poslanců a členské základny. Söder přitom argumentuje průzkumy veřejného mínění: podle toho posledního by jej upřednostnilo 72 procent příznivců CDU/CSU, Lascheta pouze 17 procent. Viditelně se tak otevřely vnitřní sváry koalice a bude náročné je v předvolební kampani zakrýt.

Kompromisy nevadily, dokud přinášely výhry ve volbách.

Laschetovi příznivci vyzdvihují, že rodák z Cách je vždy přátelský, umí spojovat různorodé názorové proudy, je kvůli svému mírnému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].