Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Míza z břízy

Byl nebyl Ivan. Byla pandemie, nebyl byznys, a tak Ivan sedí doma, pije vodku a lamentuje. Ráno se vzbudí, je mu zle, ale je jeden lék, co zažene kocovinu i chandru. Jarní šťáva z břízy. Ivan vezme nebozez, všechny lahve od včerejší vodky, hůl na medvěda a vyjde do tajgy. Kam oko dohlédne, berjózka vedle berjózky.

Ivan zavrtá nebozez do břízy, do dírky strčí hadičku a už to kape do lahve. Čirá březová míza, zásobárna všech vitaminů a minerálů, lék proti všemu od kocoviny po covid. Na detox i imunitu, psychiku i potenci. A na to se Ivan napije jako bohatýr.

Březová voda je tam, kde jsou břízy, takže tak nějak všude. Zdravá břízka dá až pět litrů tekutiny denně. Nevýhoda je, že jen časně zjara, než vyraší listy. Bříze sběr ne- škodí, je ale třeba navrtat co nejmenší dírku a jen na jednom místě. Otvor může být náchylný na cizopasníky a doporučuje se ho sadařsky začistit. Ivan zapraví díru montážní pěnou, mocně se napije a po těle se mu rozlije horko. Sundá si teplákovku a jen tak do půl těla zatančí kozáčka. Kocovina je pryč, chandra je pryč, ale támhle na bříze sedí nějaký hubeňour. Vypadá vyděšeně a křičí. Ivan se jde podívat. Co mu je?

Později se člověk uklidní, sleze ze stromu a představí se. Je to Kurt, německý majitel obchodu s naturálními produkty. Celý život čte v knihách o účincích darů přírody, a má proto velmi špatné oči. Obvykle si je vymývá borovou vodou, ale dnes mu došla. Proto když viděl Ivana tančit, myslel, že je to medvěd. Ivan ho bratrsky obejme a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].