Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Kdo chce zničit pirátku Richterovou

Pohled do nitra jedné lživé kampaně

Olga Richterová • Autor: Matěj Stránský
Olga Richterová • Autor: Matěj Stránský

Pirátská poslankyně Olga Richterová už více než dva roky dodržuje pravidelný rituál. Když má schůzky, zapisuje si večer do elektronického diáře, s kým se ten den setkala a o čem mluvili. Snaží se tak plnit slib své strany dělat průhlednější politiku. Od chvíle, kdy přišla v roce 2017 do parlamentu, se prý pokouší poctivě zaznamenávat, bílé zůstává překvapivě políčko 23. srpna 2018. To si sice po celodenním maratonu schůzek tak jako obvykle cestou domů namluvila do telefonu přes rozpoznávač řeči jejich přehled, do diáře je ale už nezanesla.

V momentě, kdy to chtěla udělat, na ni začaly na počítači vyskakovat desítky nesnášenlivých vzkazů od neznámých lidí – někteří jí později vyhrožovali likvidací. Poslankyně jen nevěřícně zírala. Poprvé v životě okusila, o čem do té doby jen slyšela: být na vlastní kůži předmětem dezinformační kampaně. Lež, která se o ní začala šířit – že chce do Česka pozvat desítky tisíc Afričanů a darovat jim byty –, se jí zprvu zdála natolik banální, že si myslela, že se s ní ještě ten večer vypořádá. Realita následujících měsíců ji ale z této iluze důkladně vyléčila.

„Je to strašná síla, objevuje se to dokola, v různých uzavřených skupinách, do nichž nemám šanci se dostat. Je to všude kolem mě,“ říká Richterová po roce a půl ve své poslanecké kanceláři. Na počítači před ní přitom bliká zatím poslední rozhořčený vzkaz z konce minulého týdne: „Ty zechcaná frigidní lesbo. Nastěhuj si negry k sobě domů.“ Poslankyně je přesvědčená, že se stala terčem promyšleného útoku dosud neznámých protivníků s cílem co nejvíc ji poškodit ve veřejném životě. Její případ je však mnohem pestrobarevnější a ukazuje, že zatímco ke spuštění dezinformační laviny stačí málo, zastavit ji je dnes čím dál obtížnější.

Za každé další shození bude trest. (Lživý hoax
o Olze Richterové na Pirátské pravdě)
Za každé další shození bude trest. (Lživý hoax o Olze Richterové na Pirátské pravdě)
Přišlo mi to e-mailem od známého. (Jeden z šiřitelů hoaxu Ivo Eichler)
Přišlo mi to e-mailem od známého. (Jeden z šiřitelů hoaxu Ivo Eichler)

Absolutní lež

Příspěvek, který poslankyni Richterové změnil politický život, se poprvé objevil na facebookové stránce Pirátská pravda. Profil se tvářil jako oficiální stranická komunikační platforma, patrně spustil činnost 23. srpna 2018 v 11.52 a jeden z prvních statusů se týkal Richterové. Piráti ani politička s ním ovšem nemají nic společného.

„Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují, a mohou se tak v pohodě zadlužit hypotékou na zbytek života. Všichni však takové štěstí nemají. Miliony Afričanů takové možnosti nemají, a proto jim musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemi, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností. Věříme, že bychom v ČR mohli v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé,“ stálo v něm.

Status byl dán do uvozovek a vedle něj byla fotografie usmívající se poslankyně, logo Pirátské strany a odkaz na její webové stránky. Důvěryhodnost dojmu, že autorkou je politička, zvyšoval fakt, že Richterová se skutečně specializuje na bytovou problematiku a vyjadřuje se i k uprchlíkům. „Jenže naprosto jinak. Nikdy jsem nic takového neřekla, je to absolutní výmysl,“ opakuje mnohokrát řečené dnes Richterová. O příspěvku se dozvěděla zhruba osm hodin po jeho zveřejnění ze zmiňovaných rozhořčených reakcí čtenářů. Do toho jí začali psát kolegové z Pirátské strany, že se o ní ve veřejném prostoru objevil nepravdivý hoax. Lež v řádu desítek minut rychle přebíraly jiné facebookové stránky, které sleduje hodně dalších lidí.

Na začátku září 2018 podala Richterová trestní oznámení na neznámého pachatele a ona a stovky Pirátů a jejich přátel nahlásili centrále Facebooku příspěvek jako vylhaný s tím, ať ho zablokuje. K tomu došlo ještě během září a poslankyně si myslela, že to nejhorší má za sebou. Byl to ale teprve začátek.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].