Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Slovenská revoluce

Jak rozumět zatčení jednoho z majitelů Penty

Pokud by se síla revoluce měřila počtem vězňů, kteří byli tvářemi poraženého režimu, tak Slovensko prožívá v roce 2020 revoluci mnohem větších rozměrů než v roce 1989. Tehdy nešel do vězení žádný představitel komunistické moci, dnes jsou ve vězení desítky lidí spjatých s režimem, který stvořil a vedl premiér Robert Fico.

Ve vyšetřovací vazbě je téměř celé bývalé vedení policie, bývalý šéf speciální prokuratury, několik vysoce postavených soudců a také několik podnikatelů, kteří dosud přežili všechny vlády.

Slovenská společnost už si začínala zvykat na to, že téměř nemine týden, aby policie nezatkla nějakého významného člověka. Když ale ve středu odpoledne napochodovala jednotka policejních ozbrojenců se samopaly do honosného sídla firmy Penta a odvedla k výslechu Jaroslava Haščáka, byl to přece jen šok. Srovnatelná událost v českých poměrech by se rovnala jen zatčení nikoho menšího než Petra Kellnera.

Příčiny vlny zatýkání, která je výjimečná i v evropském měřítku, jsou dvě. Premiér Igor Matovič a koaliční strany ve vládě vzešli vítězně z voleb na jaře díky slibu, že zakroutí krkem mafii prorostlé do nitra státu. Svůj slib plní. Už první zatčení pak vedla k tomu, že někteří obvinění začali mluvit, aby dostali nižší tresty. Policie tak získává spoustu nových informací a svědectví o korupci, proto následují další a další zatčení.

A tak došlo i na Haščáka. Policie má zřejmě konečně důkazy nebo svědectví o tom, že Haščák odkoupil od tajné služby nahrávku, kterou celé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].