Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Fronta, která dává smysl

Trpělivost s čekáním na Rembrandta se rozhodně vyplatí – podobnou výstavu na české scéně jen tak neuvidíme

Střed života i výstavy.
(Všechny Rembrandtovy originály jsou v NGP prezentovány na černém pozadí) • Autor: Milan Jaroš
Střed života i výstavy. (Všechny Rembrandtovy originály jsou v NGP prezentovány na černém pozadí) • Autor: Milan Jaroš

Měla to být jedna z kulturních událostí roku. Ale teprve od minulého čtvrtka už zase „je“: po bezmála dvouměsíční pauze se znovu otevírá výstava Rembrandt: Portrét člověka, která v pražském Paláci Kinských nabízí vůbec první přehlídku díla holandského mistra na českém území. Národní galerie (NGP) organizačně náročnou výstavu původně otevřela na konci září, po necelých třech týdnech ji ale musela kvůli vládním opatřením zavřít. Než se tak stalo, před palácem se na Rembrandta tvořily dlouhé fronty, protože se do sálů vpouštělo najednou jen 100 návštěvníků. Je jisté, že teď budou ještě větší: galerie musela snížit kapacitu na pouhých 40 lidí.

Rezervační systém si NGP kvůli nedostatku financí nepořídila, čili šance na vstup je velkou loterií. Výstava trvající do konce ledna se určitě prodlužovat nebude, extrémně citlivé práce na papíře, z nichž je primárně složená, totiž na světle nevydrží déle než naplánované tři měsíce. Alespoň se prodloužila otevírací doba: v paláci je otevřeno denně – včetně pondělí – od devíti ráno do devíti večer. Je tedy třeba si na Staroměstské náměstí pospíšit. S podobnými výstavami evropského formátu se totiž budeme ve zdejším prostředí muset načas úplně rozloučit.

Rehabilitace pražského učence

Akce Rembrandt: Portrét člověka by nikdy nevznikla bez čilé spolupráce mezi českými a zahraničními znalci – a jejich institucemi. V příběhu Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606–1669) je to omleté klišé, ale i v případě pražské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].