Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Symbolická rezignace

Jaroslav Faltýnek zůstává pro Andreje Babiše nepostradatelným mužem

Můj odchod je symbolickým uznáním viny za schůzku s ministrem Prymulou na nevhodném místě,“ oznámil v pátek místopředseda ANO Faltýnek po setkání se svým šéfem. Premiér ho krátce předtím vyzval k rezignaci – poté co se dozvěděl, že se jeho klíčový pobočník sešel s ministrem zdravotnictví ve vyšehradské restauraci v době, kdy platilo vládou nařízené „protipandemické“ uzavření hostinských služeb (a navíc se v prostorách pohybovali bez – vládou nařízených – roušek). Jaroslav Faltýnek slíbil, že do čtrnácti dnů dá k dispozici post předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO, a pokud si to jeho členové budou přát, rezignuje. To je ale jen velmi málo pravděpodobné.

„Jaroslav Faltýnek je pro Andreje Babiše, který se neorientuje v poslaneckých formalitách, nepostradatelný. Umí si vše spočítat, ví, čeho chce dosáhnout a jak to udělat. Ve sněmovně se vše s hnutím ANO domlouvá přes něj,“ popsal Faltýnkovo postavení poslanec za STAN Jan Farský.

O post místopředsedy hnutí už jednou Jaroslav Faltýnek přišel. Na sjezdu hnutí ANO v březnu 2013 na křeslo Babišova zástupce kandidoval, ale nebyl k předsedově nelibosti zvolen. „Jsem nemile překvapen, že jste nezvolili osobnost s takovou podporou předsedy i krajů,“ komentoval to tehdy Babiš. O čtyři roky později už byl Faltýnek zvolen skoro jednohlasně. Teď ho Babiš ale vyzval k rezignaci. Pro Jaroslava Faltýnka je to první veřejné vyjádření nedůvěry od šéfa, pod kterým pracuje od roku 2001. Andrej Babiš Faltýnka podržel zejména v posledních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].