Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Rozhodně se snažil

Jak Donald Trump plnil své předvolební sliby

Krásná, ale krátká. (Donald Trump před prototypy protiimigrační zdi, březen 2018)
Krásná, ale krátká. (Donald Trump před prototypy protiimigrační zdi, březen 2018)

Většina debat okolo vládnutí Donalda Trumpa se týká jeho negativního vlivu na americkou i světovou politickou kulturu a na budoucnost americké demokracie. Zároveň je ale současný americký prezident také politikem, který nastupoval do funkce na základě celé řady konkrétních slibů. Jeho stoupenci tak mají možnost ignorovat kulturní debatu spojenou s jeho výkonem funkce a soustředit na „svou“ agendu. A v takovém případě není vůbec vyloučeno, že spatří aktivního prezidenta, který se skutečně snažil splnit mnohé z toho, co slíbil. Dokonce je možné říci, že Trump již nyní zanechal na americké scéně nesmazatelnou stopu – byť to právě v tom nejvýznamnějším bodě jeho vládnutí bylo spíše řízením osudu než vlastní zásluhou.

Růst a pád

Začněme základním tématem, kolem kterého donedávna oscilovala americká politika, tedy ekonomikou. V tomto bodě mohou Trumpovi stoupenci vnímat první tři roky jeho vládnutí, tedy do příchodu koronavirové epidemie, jako úspěch. Ekonomika rostla průměrným tempem 2,5 procenta. Za stejnou dobu vzniklo v Americe 6,5 milionu nových pracovních míst. Nezaměstnanost klesla až na 3,5 procenta. Reálné mzdy rostly. A počet nejchudších Američanů klesal.

Spor se vede o to, nakolik je to Trumpova zásluha. Při pohledu na dlouhodobější grafy je zjevné, že první tři Trumpovy roky jsou téměř totožné s posledními třemi lety vlády jeho předchůdce Baracka Obamy. Během nich rostla ekonomika v podstatě stejným tempem, v Americe vzniklo sedm milionů pracovních míst,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].