Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Řidičák a covid

Fronty na úřadech a pandemie ukazují, proč potřebujeme digitalizaci

Fronty před úřady ještě před otevírací dobou, přeplněné čekárny i zahlcený rezervační systém – a k tomu nyní ještě přistupují obavy z nákazy covidem v čekajících davech. Obnova řidičských průkazů letos potkala a ještě potká dohromady téměř devět set tisíc lidí. Většina z nich navíc výměnu kvůli jarní vlně koronaviru odložila na léto a podzim, takže návaly se nyní scházejí s druhou vlnou pandemie. Návštěva úřadu je podle ministerstva zdravotnictví na škále od jedné do devíti na pátém stupni rizikovosti, a současná situace tak vznáší nároky na dodržování hygienických opatření, ale také otázku, jak je na tom digitalizace této agendy, o které se stále mluví.

Systém je dnes nastaven tak, že na úřad je nutné jít dvakrát. Jednou o průkaz zažádat a přibližně za čtrnáct dní si přijít pro doklad. A zefektivnit fungování úřadu tak, aby nedocházelo ke vzniku velkých skupinek, není jednoduché ani na jedné straně přepážky. Větší počet zaměstnanců by teoreticky zrychlil odbavování. Zároveň to však zvyšuje riziko nákazy a karanténa by tak mohla ochromit celý úřad. „Museli jsme naopak upravit pracovní dobu, aby nedošlo k rozšíření nákazy,“ říká mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Situaci zatím pomáhal zvládat on-line rezervační systém: lidé se tak rychleji dostanou na řadu a vyhnou se většímu riziku nákazy. Do systému se mohou přihlásit vždy ráno, kdy se uvolní termíny na další dny či týdny. Nyní jsou ale během několika minut plné. Další způsob, jak předejít čekání, byl vyrazit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].