Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

S cejchem otroka

Laura Shepherd-Robinsonová: Krvavý cukr.
Laura Shepherd-Robinsonová: Krvavý cukr.

Do nejtemnějšího období britských dějin zasadila debutující ostrovní spisovatelka Laura Shepherd-Robinson strhující a barvitý historický thriller Krvavý cukr. Na anglické půdě se sice garantují svobody, avšak celé impérium těží z obchodu s otroky, kteří v přístavních městech jako Deptford na svá práva nedosáhnou a jsou chápáni výhradně jako majetek. Právě to chce roku 1781 od základů změnit protagonista, kterému se od dob oxfordských studií přezdívá Tad a jenž jako jeden z mála lidí z vyšších kruhů nenosí paruku, protože mu to přijde nedemokratické. Umučené tělo vášnivého abolicionisty se však najde visící na háku s vypálenou značkou otroka.

Úkolu objasnit smrt se ujme jeho přítel z mládí Harry. Sám má politické ambice a chápe, že úřady se v důsledku obchodních úmluv a korupce spřáhly s otrokáři, ale na druhé straně má jako hrdina z americké války za nezávislost svoje principy, které převáží. Postupně se tak dostává na kloub podvodu, kdy byly z plavidla mířícího do Karibiku hozeny přes palubu desítky otroků proto, že docházela voda, načež syndikát hodlal údajnou „přirozenou ztrátu“ kompenzovat z pojistky. A zdá se, že Tad musel zemřít proto, že tyto nekalé praktiky poodhalil.

Autorka se volně opírá o skutečný masakr na lodi Zong a historickými detaily nešetří: od otrokářských trestů zahrnujících bič a palečnice po pouta a obojky. Chmurnou atmosféru pak dokreslují pachy síry, dehtu, jatek a říčních splašků, jakož i zvuky z námořnických hospod a nevěstinců. S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].