Připravíme si tři bílky, trochu škrobu a cukr. A nějaké ty barvičky. Dneska budeme vařit s  TikTokem. Vaření je trend, zvláště to tiktokové. A upečeme populární tiktokový obláčkový chléb, známý spíš pod svým anglickým názvem „cloud bread“. Máme na to minutu – víc se na TikTok nevejde.

Nejprve ušleháme bílky – než to bude, můžeme se těšit na výsledek. Cloud bread je porézní, trochu pružná hrouda, která nejvíc ze všeho připomíná mycí houbu. Součástí trendu je barvit ho na růžovo nebo na modro, což tento dojem ještě podtrhuje. Chuti je nasládlé, konzistence prodyšné, odtud asi oblačný název. Jak se ale z banálního pečiva stala globální pochutina? Může za to právě TikTok.

Nejnovější a nejrychlejší sociální síť sloužící ke sdílení videí o délce maximálně minuty si získává stále větší vliv. Původně tu byla hlavně dětská videa s tančícími štěňátky, koťátky a děvčátky. Počet uživatelů však stoupá, TikTok už překonal Twitter, hlásí se sem celebrity i politici, mluví se tu o covidu i Black Lives Matter. Nemluví se tu naopak o Číně, protože ta tuhle síť pravděpodobně cenzuruje, dost možná shromažďuje osobní data uživatelů a tak dále, více v serióznějších rubrikách tohoto listu. Ale hrozí i další civilizační riziko – v poslední době TikTok začal zasahovat právě do vaření.

Vajíčka jsou už ušlehaná do tuha, přidáme lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu, dále mícháme a mezitím se podíváme, jakou kuchyni nám TikTok nabízí. Hlavně rychlou, jaká se dá vysvětlit za šedesát vteřin.…

I_obalka_R36_oprava
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R36_oprava
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 36 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1232

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte