Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hra o dolar

Jaká je skutečná cena sankcí v zahraniční politice

Spojené státy za vlády Donalda Trumpa odstoupily od tolika mezinárodních dohod, porušily tolik precedentů a rozzlobily tolik spojenců, že může být těžké odlišit podstatné od okrajového. Jedna konkrétní taktika ale může status Ameriky jako supervelmoci poškodit nenávratně. Jedná se o devalvačně hojné zneužívání sankcí.

Spojené státy v tuto chvíli uplatňují na osm tisíc různých sankcí proti jednotlivcům, firmám i státům. Washington sankce využívá už desítky let, v poslední době – především během Trumpovy vlády – ale jejich počet dramaticky vzrostl. Prezident Trump ročně uvalil více než dvojnásobek sankcí ve srovnání se svými dvěma předchůdci, včetně sedmi set zavedených během jediného dne v roce 2018 (proti Íránu). Omezení proti Íránu a Venezuele jsou tak široká, že komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bachelet varovala před kolapsem tamních systémů zdravotnictví a ohrožením života milionů obyčejných lidí.

Trump ale nepoužívá sankce pouze proti nepřátelům Ameriky. Nasadil je proti partnerům, jakými jsou Turecko nebo Irák, a pohrozil, že pokud obě země nevyhoví jeho požadavkům, zničí jejich ekonomiky. Počátkem srpna zaslali tři Trumpovi spojenci v Senátu dopis provozovateli přístavů v Německu s hrozbou „drtivých ekonomických sankcí“ v případě, že se bude podílet na budování plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. Hrozby se v Německu setkaly s negativní odezvou a několik významných politiků obvinilo Spojené státy z „vydírání“ a „neoimperialismu“.

Na jednu noc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].