Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Amerika hoří a Washington marní čas

Republikáni a demokraté se snaží získat politické body místo hledání kompromisu

Výrok „Amerika hoří a Washington marní čas“ byl jen málokdy výstižnější. Kongres a Trumpova administrativa už skoro nevyjednávají, přitom nezaměstnanost se stále drží na úrovni, jaká byla od velké hospodářské krize jen málokdy k vidění. Nenechte se obalamutit vitalitou akciového trhu (jež reflektuje sílu hrstky akcií, které právě teď dominují číslům). Desítky milionů lidí v Americe jsou v bezútěšné situaci, pracovních míst je málo, příjmy jsou nízké a krachující podniky přibývají. A navzdory těmto alarmujícím událostem – horším než v krizi 2008 – nedokáže Washington konat jednotně.

Velkou vinu na rozvratu vyjednávání má politická polarizace. Demokraté i republikáni získávají větší přízeň svých stoupenců, když opačné straně oponují, než když s ní uzavírají kompromisy. Potom se jen těžko prosazují důležité a komplikované zákony. A demokraté si očividně myslí, že mají navrch, a proto žádají od republikánů dalekosáhlé kompromisy.

Základem problému je však zásadní neshoda. Velká část republikánů se domnívá, že federální vláda by neměla utrácet tolik peněz, že dluhová zátěž stoupá do skandálních výšek a že USA riskují své budoucí finanční zdraví. Každá z těchto obav je chybná nebo hodně přehnaná.

Pro začátek si připomeňme, že se nacházíme v téměř unikátní ekonomické situaci, kdy se ekonomika propadá nikoli vinou příliš vysokých dluhů, hroutícího se finančního systému nebo kvůli některé z jiných, obvyklých příčin recese. Lidé, kteří by jinak nadšeně kupovali a prodávali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].