Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Najdi rozdíl

V boji o stejné voliče SPD přiostřila, Trikolóra „zlidověla“

A ten o fotosyntéze znáte? (Václav Klaus ml.) • Autor: Milan Jaroš
A ten o fotosyntéze znáte? (Václav Klaus ml.) • Autor: Milan Jaroš

Pro někdejší hvězdu české nacionální pravice Václava Klause mladšího jsou nadcházející krajské a senátní volby prvním velkým volebním kláním, v němž otestuje oblibu své rok staré strany Trikolóra. Partaji se však podle průzkumů nedaří tak, jak její zakladatelé v počátcích očekávali, a tak předvolební kampaň, kterou Trikolóra zahájí koncem tohoto týdne, proběhne v atmosféře vyostřené rivality s největším „ideovým“ konkurentem, stranou Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Třenice mezi oběma hnutími, která usilují o podobný typ voličů, se vyhrotily, když poslední červencový týden odešla z SPD do Trikolóry poslankyně Tereza Hyťhová. Zdůvodnila to tím, že už nechce být ve straně, jejíž „podstatou je obživa a pěstování ega některých jedinců“. Programově však přestup z SPD do Trikolóry pro poslankyni Hyťhovou změnu v podstatě neznamená: když má sama vyjmenovat, v čem se obě strany liší v nabídce pro voliče, mluví o jediném viditelném rozporu, který se v poslední době stal i tématem přestřelky mezi Okamurou a Klausem: o rozdílném postoji k setrvání Česka v EU. Obě strany sice EU kritizují, ale Okamura v poslední době dává důraz na nutnost z Unie odejít, Klaus chce Unii „reformovat“. A Hyťhová, která dlouho o nutnosti vystoupit z „diktátu EU“ nepochybovala, přešla postupně na stanovisko Trikolóry.

Vyjmenovat podstatné voličské rozdíly mezi SPD a Trikolórou nedokáže ani další poslanec, který letos na jaře změnil politickou stranu a zamířil tímto směrem. Jaroslav Foldyna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].