Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdo tady bude ředitel?

Ministr kultury si vybírá ze tří kandidátů na nové vedení Národní galerie

Čekání na profesionála. (Vlajková loď NGP, holešovický Veletržní palác) • Autor: Matěj Stránský
Čekání na profesionála. (Vlajková loď NGP, holešovický Veletržní palác) • Autor: Matěj Stránský

Národní galerii v Praze bude řídit někdo z trojice Marek Pokorný, Alicja Knast a Jiří Fajt. V tomto pořadí finalisty konkurzu doporučila minulý týden ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi po pohovorech výběrová komise – pořadím ale ještě mohou zamíchat oslovení zahraniční odborníci, kteří se v příštích dnech k výběru trojice ministrovi vyjádří na dálku. Když všechno poběží hladce, Zaorálek o vítězi rozhodne krátce po prázdninách a NGP by tak nové vedení měla už na podzim.

Vize, se kterými se finalisté do konkurzu přihlásili, jsou zatím tajné. Vláda má ještě týden prázdniny a ministerstvo kultury odhaduje, že by do materiálů mohla veřejnost nahlédnout nejdřív někdy po příštím pondělí. Už teď lze nicméně tipovat, kdo má u Zaorálka největší šanci. Začněme tedy u Fajta, u něhož celá kauza odstartovala.

Návrat muže přes palubu

Pokud by chtěl Zaorálek završit proces nápravy škod, které na ministerstvu způsobil jeho předchůdce Antonín Staněk, Fajtova volba by byla nejlogičtější. Staněk loni Fajta odvolal z čela NGP po dlouhodobém tlaku prezidenta Miloše Zemana: ten se dodnes nesmířil s tím, že Fajt v roce 2013 před prezidentskou volbou veřejně podpořil Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga, a proto také už šestým rokem odmítá (ačkoli to soud označil za nezákonné) podepsat Fajtův jmenovací dekret profesorem. Staněk Fajta, všeobecně uznávaného odborníka, vyhodil kvůli údajně špatnému hospodaření a podal na něj z tohoto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].