Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jsou a nejsou to lidé

Polské vládní straně se vymkla z rukou předvolební kampaň

Polské prezidentské volby se minulý týden dostaly do zpráv na celém světě. Výsledek prvního kola přitom bude známý až tuto neděli, ale média zaujala slova obhajujícího prezidenta Andrzeje Dudy o tom, že „LGBT nejsou lidé“, jež pronesl na mítinku v Brzegu na jihozápadě země. Zástupce vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) se brání, že byla vytržená z kontextu. „Snaží se nám namluvit, že LGBT jsou lidé, ale je to ideologie,“ zněla celá věta. Ze zbytku proslovu je zřejmé, co chtěl spoluobčanům sdělit: že on ani vláda nebojují proti homosexuálům, ale proti domnělé ideologii LGBT, kterou v zemi kdosi prosazuje s pomocí opozice.

Jak ovšem upozorňuje deník Rzeczpospolita, v Polsku je stále v živé paměti antisemitský hon z roku 1968, který ze země vyhnal několik tisíc Poláků židovského původu. Heslem tehdejších dní byl „sionismus“, ale všichni věděli, že to znamená „Židé“. A stejně tak si všichni vybaví akci Hyacint, kterou vedla tajná policie v osmdesátých letech přímo proti homosexuálům, jež zatýkala a vedla si jejich seznamy. A jak respektovaný list vysvětluje, dnes tedy vládní strana říká „LGBT ideologie“, ale PiS i její publikum vědí, že jsou to „homosexuálové“.

Sázka strany PiS na téma sexuálních menšin podle pozorovatelů souvisí s posuny v předvolebních průzkumech. Andrzej Duda má pořád velký náskok a jeho vítězství v prezidentské volbě je stále pravděpodobné. Hlavní opoziční kandidát a starosta Varšavy Rafał Trzaskowski ze strany Občanská platforma však rozdíl pomalu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].