Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Snad se to teď na chvíli nezvrtne

Stát začíná konečně budovat inteligentní karanténu. Rozhodující nyní bude rychlost.

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Toto pondělí nastává pro tuzemskou epidemii velký den. Česká republika má za sebou dva týdny po prvním velkém uvolnění ochranných opatření. Zaplnily se zahrádky restaurací a otevřela se obchodní centra. Pokud společné brouzdání mezi regály obchodů a sezení u malých stolků na chodnících opět zrychlilo šíření nemoci, děje se to právě teď a velmi brzy se to dozvíme.

Od dnešního rána se zároveň otevírají restaurace a hotely a také divadla, kina, bazény a vůbec jakákoli událost, kde se nesejde víc než 300 lidí najednou. Pokud se tedy v uplynulých dvou týdnech začala nemoc šířit rychleji, v tomto týdnu se šíření ještě zrychlí.

Česká vláda s mírným nárůstem zjevně počítá. Spíš než počty nakažených radí sledovat jiné statistiky, hlavně zda pacienti nezahlcují nemocnice a lůžka intenzivní péče. Mírné rozšíření nemoci není podle vlády problém, protože český stát má k dispozici nástroj, který dokáže za relativně nízkou cenu držet nákazu v malých proporcích. Zabrání tak další velké vlně, která by ještě víc podkopala ekonomiku a možná i důvěru veřejnosti v to, že se nemoc covid-19 podaří zvládnout.

Pro nástroj, na který všichni spoléhají, se uchytil marketingový název „chytrá karanténa“. Kdokoli v Česku za poslední dva měsíce o epidemii mluvil, tohle sousloví nejspíš vyslovil. A málokdo přitom věděl, o čem přesně hovoří. Veřejně dostupných informací je málo a zhusta si protiřečí. Na začátku května se chytrá karanténa „testovala“ a pak se „zavedla“. Zároveň platí, že od dnešního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].