Jakub Parus, Sotto Ponte, Poděbrady
Takže my teď budeme zachraňovat lidi? (Vpravo Jakub Parus) • Autor: Matěj Stránský

Čerstvě dovezená americká sanitka, zaparkovaná u vody v Poděbradech, vzbuzuje pozornost a nečekané otázky.

„Tati, takže my teď budeme zachraňovat lidi?“ ptá se nového majitele pohotovostního vozidla jeho malá tulící se dcera – a dozvídá se, že tak nějak to skutečně bude. „Jo. Zachraňovat lidi, co budou mít hlad.“

Vousatý tatínek Jakub Parus donedávna vedl v lázeňském městě na Labi jednu z větších místních restaurací. Jmenovala se Sotto Ponte – italsky Pod Mostem, podle polohy u řeky a frekventované cyklostezky. Podnik na atraktivním místě s venkovním grilem a zahrádkou pro sto lidí už však letos otevře bez Paruse. Z nákladného nájmu dal na začátku koronavirové krize výpověď a vydal se novým, skromnějším a dobrodružnějším směrem.

Svoje grily a „smokery“ postaví ke dvěma menším podnikům ve městě, hasičskou sanitku přebuduje se dvěma novými parťáky na „food truck“. A dluhy, způsobené koronavirem, zkusí srovnat tím, že se začne „víc otáčet“.

Jde o příběh, který je pro právě probíhající metamorfózu českého gastrosvěta v mnoha ohledech ilustrativní. Hospody, restaurace, kavárny a bistra tento týden smějí po dvou měsících otevřít zahrádky. Velká část z nich fungovala doposud aspoň přes výdejní okýnka a roznáškové služby, ale opravdový restart v odvětví, kde před pandemií pracovalo kolem čtvrt milionu lidí, se odehrává až teď. Vynucená pauza snad už definitivně končí, málokdo ale otevře svůj podnik ve stejné podobě, jak ho v březnu zavíral. Pokud tedy vůbec otevře.

I_obalka_R20_oprava
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R20_oprava
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 35 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Jiří Nádoba

redaktor, fokus

nadoba_g6mmo
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 681

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte