28A_foto parazitologický ústav AV ČR
Laboratoř BS-L3, v levém zadním rohu jeden z laminárních boxů. • Autor: Atelier U Beranka info@uberanka.cz

Virolog Martin Palus otevírá dvířka tajemné skříňky. Jde o inkubátor, cosi jako „lednici“ šedé barvy, která ovšem nechladí, ale naopak ve svém nitru udržuje teplotu kolem 37 stupňů Celsia. Uvnitř je několik průhledných plastových nádob, jejichž obsah připomíná ovocný dort s růžovou želatinou. Ve skutečnosti jsou to platíčka plná malých zkumavek. Pod mikroskopem vyhlíží jejich obsah jako zrnitá námraza na skle.

Jsou to čisté, zatím ničím neinfikované buňky prasečí ledviny. K dispozici jsou i buňky ledviny opice, dokonce „rakovinná linie“, jejíž výhoda je v tom, že se ochotně a stále dokola množí. Oba druhy buněk běžně slouží k výzkumu nemocí jako klíšťová encefalitida nebo západonilská horečka, teď se však stanou i potravou viru, který děsí celou planetu.

Laboratoří, které nový koronavirus smějí zkoumat, je u nás jen pár, a Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích, kde se nacházíme, k nim patří. Povolení pěstovat živého původce nemoci covid-19 dostali zdejší vědci na konci března a virus už mají. Patogen, který nedávno jedna vědkyně v Českém rozhlase nazvala „štíhlým aristokratem“ mikrosvěta, získali od kolegů z jiných pracovišť a také si jej sami vypěstovali ze vzorků od pacientů z jihočeských odběrových míst. Výzkum se pomalu rozbíhá, návštěva centra ovšem zároveň ukazuje překvapivou věc: do jaké míry se vědci v časech pandemie změnili z výzkumníků v laboranty českého zdravotnictví.

Striktnost a klid

„Štíhlý aristokrat“ je pochopitelně pečlivě…

I_obalka_R18
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R18
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 36 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Martin Uhlíř

redaktor

uhlir
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 792

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte