Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Kristus proti Marxovi

Joe Biden předvedl jeden z nejpozoruhodnějších zvratů amerických voleb

Za pár hodin se vše změní. (Joe Biden s voliči během superúterý v Kalifornii) • Autor: Gabrielle Lurie / Polaris / Prof
Za pár hodin se vše změní. (Joe Biden s voliči během superúterý v Kalifornii) • Autor: Gabrielle Lurie / Polaris / Prof

Pokud vám napříště bude někdo skepticky tvrdit, že v politice je beztak všechno jenom o penězích, že žijeme v éře drahého politického marketingu a demokracie se proměňuje v oligarchii, stačí odpovědět dvěma slovy: Steyer, Bloomberg. Dál už nemusíte říkat nic.

Tom Steyer, méně známý boháč ze zmíněné dvojice, je občanským povoláním manažer hedgeového fondu a muž, jehož majetek se odhaduje na 1,6 miliardy dolarů. V Česku jsme si jeho kandidatury v amerických primárkách ani pořádně nevšimli, přišla ho ale na 250 milionů dolarů placených z vlastní kapsy. Výsledkem byla série bezvýznamných výsledků, po nichž to bohatý aktivista vzdal a odstoupil.

Michaela Bloomberga zná asi každý, jeho tažení na Bílý dům skončilo minulou středu a snížilo jeho soukromý majetek o půl miliardy dolarů. Bývalý starosta New Yorku se přes ohromné prostředky investované do televizní a internetové reklamy nestal kandidátem středových voličů Demokratické strany. Tím je nakonec po hodně nečekaném zvratu na počátku minulého týdne Joe Biden, politik, jehož finanční zdroje byly před týdnem touto dobou prakticky na nule a kampaň natolik vyčerpaná, že v některých státech, jež pro sebe během tzv. superúterý získal, neměl žádnou reklamu ani se tam osobně nevypravil.

Jízda

Pro to, co se odehrálo minulý týden v amerických demokratických primárkách lze jenom stěží najít obdobu. „Píšu o amerických volbách déle, než jsem ochoten přiznat, a nikdy jsem neviděl nic tak dechberoucího jako rychlost, se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].