Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Domluva není možná

Odvolání šéfa NÚKIB nemusí automaticky ohrožovat tuzemskou kybernetickou bezpečnost. Vše má v rukou premiér a jeho komise.

Nemá dostatečné manažerské schopnosti. Neumí vysvětlit, na co jeho úřad potřebuje miliardy ze státního rozpočtu. Zhruba takto vysvětlila česká vláda fakt, že těsně před Vánocemi odvolala šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila.

Vysvětlování by bylo opravdu namístě. NÚKIB je dnes nejdůležitější tuzemskou institucí na ochranu kybernetického prostoru. Jeho lidé se pohybují v nepřehledném technologickém světě. Musí mít špičkové znalosti všech zákoutí elektronického světa včetně práce hackerů, kteří na síti nepřetržitě útočí. V obojím je úřad úspěšný a na rozdíl od mnoha jiných institucí lze o něm bez nadsázky prohlásit, že si ve světě získal solidní prestiž. Třeba letos dokázal prověřit všechny tuzemské strategické sítě a servery a podstatně zvýšit jejich bezpečnost.

Zemětřesení v jeho čele je v tomto smyslu zásadní. Tím spíše, že vládní vysvětlení poněkud relativizuje Navrátilova dlouholetá práce v oboru. Byl jedním z otců, který prosadil vznik předchůdce NÚKIB – Národního centra kybernetické bezpečnosti – v době, kdy se ochrana elektronického světa nebrala veřejně příliš vážně. Byl jedním z tvůrců pět let starého zákona o kybernetické bezpečnosti, který se stal inspirací pro zákony mnoha zemí – naposledy Japonska.

Zároveň má už několik let mocného nepřítele – prezidenta Miloše Zemana. Začalo to tím, když Navrátilem řízený NBÚ nedal před čtyřmi lety prověrku hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. A vyvrcholilo to přesně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].