Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Havajské poke

Hej cute čil a poke? Tahle havajská věta je častým spouštěčem romance u mladé generace. Stárnoucí antropoložka to aspoň četla v jednom výzkumu, a vydala se tedy na terénní šetření. Došla až sem, do poke bistra v jedné populární pražské čtvrti.

Z nabídky si vybrala poke, nic jiného v ní ostatně není. A už se to nese. Zásadní součástí je mísa, což je, jak známo, nový talíř, lidstvo poslední dobou miluje homogenní pokrmy, které se dají zhltnout z mísy. Antropoložka si to poznamenává.

Uvnitř se nachází nezbytné avokádo, bez nějž se člověk mladé generace snad ani navečeří. Vtipný postřeh. Antropoložka si to zapíše, kdyby snad někdy potřebovala vtipný postřeh. Dále ředkvičky, mrkev, fazole, vše jemně pokrájeno, což je typickým atributem poke. Také syrová ryba, to je vůbec nejtypičtější atribut poke. Pod tím se skrývá studená rýže jako na sushi, k tomu omáčky ze sóji nebo majonézy. Antropoložka si vše smíchá do homogenní směsi a při jídle si zopakuje geopolitické souvislosti. Poke do Prahy dorazilo před nedávnem z Honolulu – mezitím to ovšem vzalo přes New York, Los Angeles a Londýn. Tradiční havajský pokrm surfuje na vlně poptávky po zdravé a lehké stravě napříč světadíly.

Praha samozřejmě není pláž Waikiki a opravdové real poke si zdejší populace nanejvýš představuje podle YouTube. A přimyslet si chuť ořechů kukui, řasy limu kohu a k tomu rybu před hodinkou vylovenou z Pacifiku. Ale představuje si to ráda, zejména mladá generace. Místo řasy se spokojí s mrkví a poke si…

I_obalka_R08
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R08
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1181
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte