Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Další evakuace na VŠE

Pražská vysoká škola se pokouší vyrovnat se sérií bombových anonymů

Jana Soukupová právě prožívá poslední rok svých studií. V červnu by měla na Vysoké škole ekonomické v Praze dokončit pětileté studium politologie a do jejích plánů rozhodně nikdy nepatřil fakt, že část státnic bude skládat v kavárně pár desítek metrů od brány univerzity. „Zrovna jsem se chystala na zkoušku. A hodinu před státnicemi mi volá spolužačka, že na VŠE už zase všechny evakuují. Za pár minut přišel oficiální e-mail, že byla ve škole opět nahlášena bomba a že se všechny zkoušky i testy tento den ruší,“ říká studentka.

Podobný zážitek není na pražské VŠE v poslední době výjimečný. Jen za měsíc leden byla na půdě univerzity třikrát anonymem nahlášena bomba, ke konci minulého roku podobné ohlášení proběhlo dvakrát. Jana nicméně patřila k těm šťastnějším. Státnice nakonec ve stejný den úspěšně složila, protože zkoušející akčně zarezervovala dva stoly v blízké kavárně. „Bylo to úsměvné prostředí. Byli jsme jen další zákazníci, akorát jsme si ke kávě dali státnice. Ale v situaci, kdy je to s termíny zkoušek kvůli bombám tak nahnuté, jsem byla vděčná, že jsem to mohla mít za sebou. Nechápeme, kdo a proč to dělá,“ dodává studentka.

Rychlá alternativa

Její otázka – tedy proč k anonymnímu nahlašování bomb v areálu školy dochází – zůstává už přes měsíc nezodpovězená. Jedna z teorií je, že za anonymy stojí někdo z řad studentů, kdo se bojí nezdaru u zkoušky. Na VŠE totiž funguje jeden z nejpřísnějších modelů: student musí zkoušku složit hned na první pokus. Výjimku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].