Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ukradená pumpa

Respekt 47/2019

Už x let máme v kanceláři na nástěnce příklady u nás oceněných staveb a designu nábytku českých autorů, jež jsou minimálně inspirovány projekty  nebo návrhy ze zahraničí. Komise udělující různé ceny za architekturu a design postrádají přehled, co se kde děje. Těch příkladů, a dost křiklavých, je celá řada. A máme zde také tuto pumpu, o které píšete. Dle mého je tato pumpa inspirována „kosmickou“ dobou benzinových stanic v USA. Zajímavé je také, že od roku 2004 se stavěla v Antverpách ve sculpture parku stavba, která opravdu má hodně blízko k uvedenému návrhu. Tak pak je otázkou, kdo je skutečným autorem a zdali se atelier SAD ozývá vůbec oprávněně.

Vladimír Ambroz

Problém v genech

Respekt 47/2019

Sloupky Žádná věda v Respektu čtu vždycky s chutí, problémy (české) vědy v dnešní době jsou v nich dobře popsány. Úvaha o inbreedingu mě ovšem nutí k reakci. Pracuji jako odborná asistentka v Matematickém ústavu Slezské univerzity v Opavě, což je malá univerzita v pohraničním regionu, a právě se snažím vrátit do vědy po rodičovské dovolené. Mé pracoviště je také místem mého postgraduálního studia, patřím tedy k těm „černým ovcím“, o kterých ve sloupku píšete. Chápu přínos zkušenosti z dlouhodobé pracovní stáže jinde (ideálně v zahraničí), chci ale vychovávat dítě ve stejném regionu, kde jsem sama vyrostla. Tento handicap se snažím vyrovnat spoluprací se zahraničními kolegy, krátkodobými pracovními pobyty a, v neposlední řadě, tvrdou prací. Zákaz habilitace na mém pracovišti by pro mě v matematice byl konečná. Plošné vymáhání takového pravidla by podle mě vedlo k ještě větší propasti mezi počtem žen a mužů ve vědě (s titulem doc. a výše) a byla by to velká rána právě pro menší univerzity, které jsou již při současných pravidlech pro vědu v nevýhodě oproti svým „velkým bratrům“. Stejnou ránou pro mě byly změny v podmínkách soutěže o juniorský grant GAČR, který je momentálně jedinou podporou cílenou na postdoky v ČR. Díky přidání požadavku na dlouhodobý zahraniční pobyt (nově se ještě k tomu požaduje spoluúčast dalších dvou mladých vědců ve stejném oboru, což je těžko splnitelná podmínka pro malá pracoviště) se soutěže nesmím zúčastnit, nehledě na kvalitu mé vědecké práce.

Každý pokus o podporu mobility je skvělý. Musí jít ale o podporu, ne o restrikci. Přísnější pravidla zbytečně vyřadí ze soutěže (z vědy) i ty, kteří odvádějí dobrou práci. Řečeno s trochou nadsázky, chtěla bych, aby o mně rozhodovaly mé výsledky, ne počet razítek v pasu.

Jana Hantáková

Viktorova cesta

Respekt 48/2019

Coby otec čtyř dětí jsem si se zájmem přečetl návrhy, které pro podporu naší rodiny nově připravily strany ODS, ANO a KDU-ČSL. ODS slibuje nulové daně, dokud budou děti malé a budeme pobírat rodičovský příspěvek, ANO navrhuje, aby nám stát finančně přispěl na auto alespoň o sedmi místech, a KDU-ČSL nabízí milionovou půjčku, kterou bychom nemuseli splatit. Hodilo by se nám to všechno, a tak přemýšlíme, kterou nabídku si vybrat a kterou stranu podpořit ve volbách. Po delším přemýšlení se nakonec rozhodneme pro TOP 09. Ta našim dětem z uvedeného nenabízí nic, jen to, že bude bojovat za udržení svobody v Česku a hájit dodržování lidských práv ve světě. A to je upřímně to jediné, co budou naše děti v budoucnu opravdu potřebovat.

Respektu držím palce.

Petr Janouš, Nové Strašecí

O dva body méně

Respekt 48/2019

Kromě olova ve výfukových plynech a barvách jsou dobře zdokumentovaná i zdravotní rizika spojená se střelbou zvěře olověnou municí. Maso takto zastřelených zvířat obsahuje zvýšené (i nadlimitní) množství olova a jeho častá konzumace prokazatelně souvisí se zdravotními problémy včetně snížené inteligence. Do životního prostředí se v EU skrz střelbu a rybolov dostanou ročně tisíce tun olova a milion ptáků je jím otráven. V tomto kontextu je směšné, že po mnohaleté přípravě dokumentu Národní strategie řešení nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů z něj na poslední chvíli vypadla kapitola zabývající se otravami olovem. Ministr
životního prostředí zcela nepochopitelně podlehl tlaku lobbistických skupin a své rozhodnutí nekonzultoval ani s ochranářskými organizacemi, ani s odborníky z vlastního rezortu.

Zbyněk Janoška

Česko na domovní schůzi

Respekt 48/2019

Jsem váš dlouholetý, víceméně spokojený čtenář, ale v kategorii kultura se už poněkolikáté stala taková nepěkná věc. Bez upozornění na tzv. spoiler byly prozrazeny důležité momenty určitého audiovizuálního počinu. K tomuto e-mailu mě vyburcoval článek Česko na domovní schůzi, ve kterém sice jde hlavně o konverzační absurditu – nicméně pointa byla (bianco plné moci) v článku nemilosrdně vyzrazena, stejně tak jako některé podstatné detaily. To dle mého soudu divákům sníží celkový zážitek z jinak skvělého filmu (já jsem ho naštěstí viděl před přečtením článku). Příště na to, prosím, upozorněte dopředu.

Díky za to, co děláte!

Antonín Frič

Během vysokoškolského studia a později jsem pravidelně četla Respekt. Poté co se nám velmi předčasně narodil syn vážící 720 gramů a následovaly týdny a měsíce nepředstavitelných obav, jsem Respekt kupovat přestala. Vůbec jsem neměla sílu číst o negativních jevech ve společnosti (ano, máte i optimistické články a kulturní rubriky, ale ty to nevyvážily). I když jsem se později z toho období otřepala (a syn je bez následků), asi ze setrvačnosti jsem čtení neobnovila. Loni v říjnu naštěstí manželovi došla se mnou trpělivost a k narozeninám mi pořídil předplatné, které díky audioverzi mohu využít i při péči o dvě malé děti. A tak se cítím opět jako součást naší společnosti, mám alespoň jeden spolehlivý zdroj informací a snad jsem trochu vybavena argumenty pro diskuse s tátou – zastáncem konspiračních teorií. A zatímco obvykle děti usínají za zpěvu ukolébavky, naše dcera usíná u audioverze Respektu (snad ji to v budoucnu opustí:)).

Moc děkuji za vaši práci a přeji co nejvíce čtenářů všech generací.

Eliška Popelová

Opravy

V Minulém týdnu jsme v čísle 44 uvedli, že dokument There is no climate emergency podepsaný pěti sty vědci podepsal také Václav Klaus ml., podepsal ho ovšem Václav Klaus st.

V Respektu č. 48 a článku Myslivec brání hranici jsme chybně uvedli, že počet registrovaných myslivců v ČR je 900 tis. Správně mělo být něco přes 90 tisíc.

V článku Velký Nedo ve stejném vydání jsme uvedli: „Také Nedomanský se jako reprezentant řadil k tvářím týmu, které na mistrovství světa v Grenoblu v roce 1969 úspěšně usilovaly o svéráznou odplatu za srpnovou invazi.“ Toto mistrovství se ovšem konalo ve Stockholmu.

Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].