Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Bez Ruska, ale s Rusy

Rusko má v příštích čtyřech letech zakázáno startovat na olympiádách a mistrovstvích světa. Tahle zpráva se minulý týden rozeběhla světem poté, co Světová antidopingová agentura WADA vyloučila Rusko z vrcholných sportovních akcí kvůli soustavnému, státem řízenému dopingu. Jak už tomu ale u Ruska bývá, realita je mnohem složitější.

Rozhodnutí nesměřuje proti sportovcům, ale proti vrcholným funkcionářům. Prakticky to tedy bude vypadat zhruba tak jako loni na olympiádě v Pchjongčchangu. Turnaj v ledním hokeji tam vyhráli „olympijští sportovci z Ruska“, jak stojí v oficiálním zápisu, což byla pochopitelně klasická ruská „sborná“, akorát převléknutá do neutrálních dresů se znakem olympijských kruhů. Hymnu jim sice pořadatelé nepustili, fanoušci si ji ale s vítězi s o to větším nadšením a hlasitostí zazpívali sami.

Skeptici proto říkají, že aktuální sankce jsou pouhým prodloužením předchozích postihů, které přitom nikam nevedly. Místo aby si představitelé ruského sportu sypali popel na hlavu, dál zavírají oči před tím, co se v jejich zemi děje v tajných laboratořích zásobujících šampiony zakázanými látkami a obstarávajících jim falešné kontrolní vzorky k poskytnutí alibi. A k jejich ignoranci se přidávají i zástupci dalších států.

Když se vrátíme k hokeji: v Česku mimořádně nepopulární prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel se krátce po vyhlášení nových sankcí postavil na ruskou stranu a prohlásil, že by chtěl, aby Rusko v roce 2023 uspořádalo naplánované…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].