Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z New Orleansu

Konečně rodina

New Orleans • Autor: Profimedia, Alamy
New Orleans • Autor: Profimedia, Alamy

Na fotografii dvě mladé dámy drží v náruči blonďatého chlapečka, stojí před domem a v ruce mají papír. Tento snímek mé kamarádky byl na sociálních sítích uveden následujícím komentářem: „Konečně jsme oficiálně všichni tři rodina.“ Papír držený v ruce je rozhodnutím úřadů, že jsou obě ženy oficiálně rodiči svého syna. Caitlin a Vanessu znám víc než deset let, byla jsem u jejich prvních setkání, kdy kolem sebe nesměle kroužily. Dnes jsou obě ženy manželkami a v New Orleansu vychovávají dvouletého syna. Představují rodinný model, který v USA ve srovnání s domovinou tolik nepřekvapí.

Ačkoli New Orleans leží v samém srdci konzervativního a tradičně netolerantního Jihu, samotné město je vůči homosexuálům jedno z nejpřátelštějších ve Spojených státech. Už v roce 1949 měli homosexuálové poprvé svou oficiální oslavu karnevalu a o čtyři roky později založili svůj první spolek. To ovšem neznamená, že se gayům a lesbám žije stejně jako většinové společnosti.

Proč až teď, když má malý chlapec dva roky, jsou rodinou? Když se v roce 2013 rozhodly, že se chtějí vzít, ve státě Louisiana to ještě nebylo legální, a tak musely naplánovat alternativu. „Vydaly jsme se do New Yorku a úředně se vzaly v Brooklynu. V květnu jsme pak udělaly symbolickou oslavu pro přátele a rodinu doma v New Orleansu.“ Od začátku věděly, že chtějí žít v manželství a brzy mít děti, a po dlouhém papírování obě získaly dokumenty s novým společným příjmením. Rok po svatbě ve státě New York přišlo rozhodnutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].