Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Feminismus a láska na střední

Jennifer Mathieu: Ranařky
Jennifer Mathieu: Ranařky

Texaská učitelka Jennifer Mathieu napsala feministický dívčí román Ranařky. Zdá se, že předchozí věta obsahuje hned několik protimluvů, ale autorce se podařilo namíchat slušný koktejl současného ideového rámce se starou dobrou romancí, která v žánrové četbě pro teenagerky nesmí chybět. Čtvrtá kniha zavedené spisovatelky young adult literatury se rychle stala bestsellerem i součástí natáčecího plánu Netflixu na příští rok.

Vivien je nenápadná šestnáctiletá středoškolačka, jejíž život na texaském maloměstě probíhal velmi předvídatelně až do chvíle, než ji a ostatní spolužačky začala terorizovat školní fotbalová hvězda se svou partou. Tehdy zjistila, že míra sexistických poznámek, posměchu a především velkorysého přehlížení, které učitelé chlapcům dopřávají, právě dosáhla svého stropu. Inspirovaná matčiným mládím v punkovém hnutí Riot Grrrl začne anonymně vydávat fanzin Ranařky s výzvami k akci. To, co začalo kreslením hvězdiček a srdíček po rukou na důkaz solidarity, nakonec přeroste ve stávku a změní poměry na celé škole. Mezitím se Viv samozřejmě stihne poprvé zamilovat a projít si prvními konflikty s matkou (s níž si jsou jinak velice blízké) i s nejlepší kamarádkou, která její počínání zpočátku úplně nechápe.

Vypadá to, že Mathieu nepřišla s ničím až tak novým, ale pravda je opakem – uvědomění Viv, že je feministkou, je v případě Ranařek hlavní hybatel děje. Díky němu se dosahuje spravedlnosti, sounáležitosti se spolužačkami nehledě na sexuální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].