Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Vegemaso

Sedí dva holubi v koši před Burger Kingem a vyjídají papíry od hamburgerů. Starší a mrzutější povídá: „Kámo, ten burger chutná, jako by ho už někdo jedl.“ Mladší a víc trendy si však pochutnává. Burger King začal od minulého týdne v Česku nabízet vegetariánský burger Rebel Whopper. A otevřel otázku: vstoupí vegetariánské náhražky masa do tuzemského mainstreamu? Oblíbí si je Češi? A holubi?

Starší holub přehání. Nechutná to zase tak zle. Placka je pravda trochu sušší a drobivější, ale peče se na grilu, takže příchuť ohně a hodně majonézy rozdíl vcelku zamaskuje. Kalorií má zhruba stejně jako masitý burger a taky stejně stojí. Je ze sóji a pšenice, jejichž původ neznáme, dováží se k nám z Nizozemska, uhlíková stopa tu tedy bude, ale jistě menší, než má krvavé hovězí. „A hlavně žádná krev,“ volá trendový holub.

Nevíme, kolik čeho sní průměrný holub stravující se v koši. Průměrný Čech sní nicméně 79 kil masa ročně, což je o deset víc než průměrný občan EU. V Anglii je asi 12 procent vegetariánů, v Německu se uvádí kolem devíti procent, v Česku jich je 1,5 procenta. Zanedbatelní městští mileniálové, kteří si každý rok kupují nový ajfoun, nikdy si nevezmou dvakrát stejné oblečení a nejradši mluví o ekologii. „Nemaj co dělat, tak myslej,“ komentuje to starší holub z koše.

Přesvědčí řetězec mrzutého ptáka i jemu podobné Čechy? Jeho hlavní konkurent McDonald’s tomu nevěří. Je pravda, že nabízí veganský burger McVegan, ale jen v některých zemích a v některých…

I_obalka_R47
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R47
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1181
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte