Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Vegemaso

Sedí dva holubi v koši před Burger Kingem a vyjídají papíry od hamburgerů. Starší a mrzutější povídá: „Kámo, ten burger chutná, jako by ho už někdo jedl.“ Mladší a víc trendy si však pochutnává. Burger King začal od minulého týdne v Česku nabízet vegetariánský burger Rebel Whopper. A otevřel otázku: vstoupí vegetariánské náhražky masa do tuzemského mainstreamu? Oblíbí si je Češi? A holubi?

Starší holub přehání. Nechutná to zase tak zle. Placka je pravda trochu sušší a drobivější, ale peče se na grilu, takže příchuť ohně a hodně majonézy rozdíl vcelku zamaskuje. Kalorií má zhruba stejně jako masitý burger a taky stejně stojí. Je ze sóji a pšenice, jejichž původ neznáme, dováží se k nám z Nizozemska, uhlíková stopa tu tedy bude, ale jistě menší, než má krvavé hovězí. „A hlavně žádná krev,“ volá trendový holub.

Nevíme, kolik čeho sní průměrný holub stravující se v koši. Průměrný Čech sní nicméně 79 kil masa ročně, což je o deset víc než průměrný občan EU. V Anglii je asi 12 procent vegetariánů, v Německu se uvádí kolem devíti procent, v Česku jich je 1,5 procenta. Zanedbatelní městští mileniálové, kteří si každý rok kupují nový ajfoun, nikdy si nevezmou dvakrát stejné oblečení a nejradši mluví o ekologii. „Nemaj co dělat, tak myslej,“ komentuje to starší holub z koše.

Přesvědčí řetězec mrzutého ptáka i jemu podobné Čechy? Jeho hlavní konkurent McDonald’s tomu nevěří. Je pravda, že nabízí veganský burger McVegan, ale jen v některých zemích a v některých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].