Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Proč odvolat Donalda Trumpa

aneb Jak jsem změnil názor

S různými pokusy o odvolání Donalda Trumpa jsem dlouho nesouhlasil. Změna výsledků voleb by měla být výjimečným řešením, k němuž se přistupuje pouze za nejextrémnějších okolností. Celý proces by otevřel hluboké rány v již i tak rozdělené společnosti. A po čistě praktické stránce by politickým důsledkem mohlo být nakonec Trumpovo zadostiučinění, jež by mohlo vést k jeho opětovnému zvolení – pravděpodobnost, že by republikány ovládaný Senát hlasoval dvoutřetinovou většinou pro impeachment je totiž velmi malá.

Události uplynulého týdne mě nicméně vedou k tomu, abych vyšetřování spojené s impeachmentem podpořil. Trumpova snaha tlačit na ukrajinskou vládu, včetně jeho telefonátu s prezidentem Volodymyrem Zelenským, byla zásadní chybou. Podřízení americké zahraniční politiky osobním politickým cílům je přímo definicí zneužití moci. I mnozí Trumpovi obhájci přiznávají, že to nebylo správné, pouze dodávají, že přečin nedosahuje závažnosti nutné k odvolání.

Vzorný Nixon

Ještě mnohem více zneklidňující je však Trumpovo odmítnutí s vyšetřováním spolupracovat. Předvolání nebo předání dokumentů se bránili i jiní prezidenti, Trump ale odmítá pravomoc Kongresu pohnat ho k odpovědnosti. I jeho oddaní stoupenci na redakčních komentářových stránkách deníku The Wall Street Journal přiznali, že Trumpův ústřední argument, tedy že vyšetřování Kongresem je protiústavní, nedává smysl. „Sněmovna může zahájit impeachment, víceméně kdykoli se jí zlíbí… Podobně jako prezidentská milost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].