Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Stěžejním tématem, které mladé voličstvo řeší, je klimatická krize; stávka za klima, Praha 2019 • Autor: Matěj Stránský
Stěžejním tématem, které mladé voličstvo řeší, je klimatická krize; stávka za klima, Praha 2019 • Autor: Matěj Stránský

Na Staroměstském náměstí v Praze se v pátek sešli studenti středních a vysokých škol, už popáté pochodovali městem na podporu boje s klimatickými změnami. V průvodu se objevilo na tři tisíce lidí. Studentům se zdá přístup českých politiků k ochraně klimatu slabý – vadí jim mimo jiné, že hnědouhelná elektrárna Chvaletice dostala výjimku z emisních limitů a že se prolamují limity v hnědouhelném Dole Bílina. 

z kraje

Bouzov • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Bouzov • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu, který se domáhal vydání hradu Bouzov na Olomoucku. Hrad zůstává ve vlastnictví státu. Z usnesení plyne, že se řád po druhé světové válce vrácení hradu, který zabavili nacisté, nedomáhal zákonem předepsaným způsobem. Vzhledem k tomu, že řád pozbyl vlastnictví už před únorem 1948, nezískal památku zpět v církevních restitucích. S žalobami řád neuspěl a cesta vymáhání majetku teď končí u Ústavního soudu. Řád s verdiktem nesouhlasí, chce se o majetek soudit dál a podat i stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. Bouzov získal Německý řád na konci 17. století. Na začátku druhé světové války nacisté hrad zkonfiskovali a po válce přešel do majetku státu.

sociální demokracie

Foldyna zůstává

Předseda ČSSD se pokusil zbavit členství poslance Jaroslava Foldynu. Na jednání předsednictva ČSSD se ale pro jeho vyloučení nenašlo dostatek hlasů. Foldyna, skalní fanoušek Miloše Zemana, nedávno například překvapil spolustraníky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].