Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Jak dohnat Ameriku

Evropané se snaží mírnit americkou a asijskou dominanci na poli technologických firem

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Evropa zaspala a teď se snaží dohnat – něco, co možná ani dohnat nejde. Takhle popisují skeptici nejnovější plán Evropské unie zřídit zvláštní technologický fond, který by měl podporovat evropské firmy a – ve zkratce řečeno – dát vzniknout „evropskému Googlu“. Emoce jsou jasné: velké technologické firmy dnešního světa jsou bez výjimky usazeny ve Spojených státech a východní Asii. Unijní politici a úředníci to pociťují stále silněji jako ekonomický, bezpečnostní i politický problém.

Na obzoru je na první pohled typické unijní řešení – bude ustavena úředně řízená instituce s honosným názvem European Future Fund (EFF, v českém překladu Fond evropské budoucnosti). Je jí ale třeba přiznat jistou logiku. Současné evropské zaostávání není dáno leností nebo neschopností Evropanů, ale tím, jak globální technologický byznys funguje. Velká hromada peněz, o které je pod zkratkou EFF řeč, by mohla evropské nevýhody vyrovnat.

Je to tvrdé, nevadí?

EFF je zatím ve stadiu návrhu plánu. O bruselských úvahách se okolní svět dozvěděl díky úniku do deníku Financial Times a serveru Politico a mluvčí komise Mina Andreeva se k celé věci odmítá vyjádřit s tím, že zatím „není o čem mluvit“. Co je tedy známo? Fond by podle návrhů měl mít k dispozici sto miliard eur (což je v přepočtu jeden kompletní český státní rozpočet). Měl by sloužit k rozjezdu a růstu slibných evropských technologických firem. A na rozdíl od jiných evropských nástrojů by to neměl dělat skrz granty a dotace, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].