Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Pozor, Greta jde!

Možná je na čase přestat řešit její vzhled či inteligenci - a začít se zabývat podstatou jejího sdělení

Greta Thunberg v Evropském parlamentu, duben 2019 • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features
Greta Thunberg v Evropském parlamentu, duben 2019 • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Šestnáctiletá švédská bojovnice proti změnám klimatu Greta Thunberg zřejmě vůbec netuší, že se jí podařilo rozvášnit jednu malou zemi ve střední Evropě. Někteří tamní zákonodárci ji starostlivě posílají do školy, jiní mají strach o její duševní zdraví, inteligenci. Je přece jasné, že musí být mentálně zaostalá, když umí anglicky lépe než drtivá většina jejích českých nezištných terapeutů. Její pověst je tu tak silná, že dokonce začíná vytlačovat jiného oblíbeného padoucha sociálních sítí George Sorose. Na zádech Grety prý k nám dorazí komunismus, duní Facebookem. Takže už se bojíme i šestnáctiletých dívek.

Poblouznění Gretou je tak silné, že MF DNES řešila, jak může její cesta do USA malou lodí na sluneční pohon škodit životnímu prostředí. Jak? Velmi – co kdyby takhle cestovali všichni? Nepochybně to hrozí, kdo by nechtěl strávit cestou do Ameriky dva týdny. A nezapomínejme také na to, že nedávno ve vlaku jedla potraviny uložené v igelitovém sáčku. Hanba. A co nám má ten skrček co radit, když není vystudovaná vědkyně? Češi přece vždy stojí za názorem odborníků, nedají na nějaké hoaxy a fámy laiků na sociálních sítích.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Greta Thunberg není spasitelka, není politička, není vědkyně, nedělá vše správně, občas plácá hlouposti… Je to prostě jen dívka, která považuje za důležité se angažovat. Důvod, proč ji tolik lidí vnímá pozitivně a proč neskončila okamžitě v zapomnění, je ten, že jí ti požadovaní vědci dávají za pravdu. Právě oni říkají, že musíme něco dělat, aby se na naší planetě dalo příjemně žít. Neznamená to, že Greta má v kapse řešení všech klimatických problémů, neznamená to ani povinnost s ní ve všem souhlasit. Ona jen přitahuje pozornost k důležitému tématu. A kdo už číhá na další její prohřešky, bude uspokojen. Ostatně z USA možná zpátky poletí. Greta nenastoupila cestu světice, odvádí „jen“ potřebnou a namáhavou práci.

Možná je už načase přestat řešit její výraz, účes, inteligenci, zdraví a podobně. A začít se zabývat podstatou jejího sdělení. Je jedno, jestli souhlasíme či nikoli, ale prosím, pojďme už debatovat na úrovni. Alespoň tak, jak to umí šestnáctiletí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2019 pod titulkem Pozor, Greta jde!