Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vražedná raketa

Respekt 28/2019

V osmdesátých letech jsem měl možnost se u přátel několikrát setkat s úžasným společníkem a strhujícím vypravěčem Františkem Šťastným. Samozřejmě jsem se nemohl nezeptat na čtyřválcovou Jawu 350 a smrt Billa Ivyho a jeho levou ruku v onen osudný okamžik. Ve verzi, kterou jsem znal já, si údajně otíral brýle, ta s páskem přilby zní krajně nepravděpodobně. František mi na dotaz odpověděl: „Bill byl možná rapl, ale ne blázen. V tom kvaltu by si brejle nečistil, ani kdyby mu tam seděl chroust.“

A ještě poznámka: Tím, že se řada dílů motocyklu vyráběla na různých místech, některé i v zahraničí, možná Jawa předběhla vývoj. Dnešní vozidla (a nejen ona) jsou běžně smontována ze součástek dovezených z různých kontinentů a dodavatelské řetězce jsou vpravdě globální, ale řízeny jsou úplně jinak. Kdo ví, kde udělali tenkrát soudruzi chybu…

Michal Čakrt, Praha

5G Zeman

Respekt 28/2019

Zaujal mě váš komentář. Správně v něm, podle mého názoru, vystihujete současný problém vládní krize, a sice roli prezidenta Zemana, který bezesporu ovlivňuje premiéra Babiše. Co mě však ve vašem textu zaujalo nejvíce, je způsob, jakým vnímáte pozici ČSSD. Například píšete, že „pokud se sociální demokracie nebude bránit, ztratí poslední zbytky důstojnosti a vypadne z parlamentu“. Váš postřeh nejenom inspiruje k mnoha debatám, ale nutí i k zamyšlení nad tím, zda je současné (většinové) mediální uvažování o ČSSD jako „o otloukánkovi“ správné. Domnívám se, že ne.

Od začátku této vládní krize se můžeme dočíst, že ČSSD sehrává ve vládě roli šaška s nedůstojným chováním (Novinky.cz, iRozhlas.cz). Ve vašem textu pak vidíme, že ČSSD už ztrácí zbytky důstojnosti. Zkusím nabídnout jiný pohled, který mně trochu chybí právě v Respektu, jehož novináři se většinou dívají na věci odlišně a nabízejí ještě jiný pohled na danou situaci než ostatní média. Zejména bych ČSSD neviděl jako stranu, která postrádá důstojnost, právě naopak. Tato strana momentálně čelí dvěma mimořádně silným politikům, kteří nerespektují ústavní zvyklosti, a jak vidno, čelí jim zatím obstojně: trvá si na svém a z vlády neodchází.

Dále je ČSSD v současnosti jedinou vládní stranou s prokazatelnými demokratickými prvky (svolání předsednictva kvůli dalšímu pokračování ve vládě, různé názory představitelů ČSSD na vládní krizi či pevné stanovisko předsedy Hamáčka v případě jmenování pana Šmardy do úřadu). O KSČM nelze mluvit jako o demokratické straně, lze ji například označit za antisystémovou, a hnutí ANO má kvůli postojům a problémům svého předsedy spíše nedemokratický charakter.

Proto nemohu příliš souhlasit s tím, že „pokud se sociální demokracie nebude bránit, ztratí poslední zbytky důstojnosti“. ČSSD se brání, a pokud zbytky důstojnosti ztrácí, pak se domnívám, že ne vlastní vinou.

Jan Beneš

Po demonstraci

Respekt 26–27/2019

V závěru editorialu šéfredaktor uvádí, že „rozdílnost názorů moderní společnosti sluší“. Jen si nejsem jist, zda jsou rozdílné názory přijímány na straně stoupenců a na straně oponentů s obdobným respektem. Není v naší společnosti stále patrnější, že první skupina „neslyší“ věcné argumenty a názory druhé skupiny obyvatel, a místo argumentů v diskusi užívá nálepek či nadávek? Je pak velmi obtížné se vůbec pokoušet o dialog k jednotlivým závažným otázkám, které společnost rozdělují.

Pamětníci namítnou, že tato situace není nová a že to už vše tady bylo. Bylo by však velmi zajímavé vědět, zda se v delším časovém horizontu mění proporce první a druhé skupiny obyvatel, či je jejich zastoupení stabilní. A to ještě nemluvíme o třetí skupině, která projevuje naprostý nezájem o společensko-politické dění. Jejich přístup je, podle mého názoru, také pro společnost nezdravý.

Nebyla by sonda do vývoje naší společnosti zajímavým tématem pro některého sociologa? Pro čtenáře Respektu ale určitě ano!

Slavomír Říman

Odvézt si návyky domů

Respekt 26–27/2019

Přečetl jsem si váš článek a nedá mi to se v rámci našeho festivalu neozvat. Níže uvedené informace berte jako doplnění textu, je však škoda, že v něm nezazněly.

Festival Brutal Assault byl u nás prvním festivalem s vratnými kelímky. Odbourali jsme tak několik tun plastového odpadu, nehledě na to, jak festival po večerním programu ráno vypadal. Rovněž jsme prvním festivalem, který začal používat nádobí z palmového listí. Dokonce jsme se (naše dceřinka) stali i dodavatelem nádobí pro festival Let It Roll.

Ekologie je pro nás nadmíru důležitá, jen bychom asi měli umět tento aspekt lépe „prodat“ a více s ním pracovat.

Pavel Pavlík, PR Obscure Promotion & Brutal Assault

Na linku nezapomeňte

Respekt 29/2019

„Čína Českem pohrdá, do koše odeslala i plány, které posvětil prezident #Zeman,“ píše nový Respekt. Mrazivé čtení jak nás náš údajný partner šikanuje kvůli politice @ZdenekHrib. Snad si naše diplomacie uchová zbytky sebeúcty a nepřiplazí se do Pekingu s prosíkem o odpuštění.

Jan Lipavský

Oprava

V krátkých zprávách ze zahraničí jsme v minulém vydání uvedli, že João Gilberto je autorem skladby Dívka z Ipanemy. Autorem je nicméně slavný brazilský skladatel Antônio Carlos Jobim. Gilberto byl pouze jedním z jejích interpretů.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].