Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Po demonstraci

Mohutné občanské angažmá dává naději, že se tu rodí nová poptávka

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pokud se v Praze na Letné sešel předpokládaný počet demonstrantů (text vzniká před konáním protestní akce), je to nepochybně historický předěl. Nicméně každý by si měl definovat, co od této historické události čeká. Ten, kdo si slibuje okamžitý odchod Andreje Babiše, bude spíše zklamán. Když vstupoval do politiky, kritizoval ty, kdo se drží výnosných koryt. Tím spíše ono koryto neopustí, když se u něj ocitl sám a de facto bez konkurence.

Stávající demonstrace míří do éry po Babišovi. V řetězových e-mailech, které lživě uvádějí informace o tom, jak jsou lidé na demonstracích placeni, se také často píše, že na náměstích jsou jen mladí lidé. A mladí jsou prý z principu hloupí. Ale stačí si ony demonstrace projít, aby člověk viděl, že tu jsou zastoupeny všechny generace. Pravda, mladých je tu hodně, což je změna, protože politika je dlouho nezajímala. Pro ně jsou protesty svým způsobem iniciačním momentem.

Andrej Babiš skončí. Ne hned, ale ten vzdor části společnosti je tak velký, že už jej nelze ignorovat. Ze spolupráce s ANO řada známých lidí ustupuje, od Agrofertu přestal mimo jiné brát peníze festival Colours of Ostrava či naposledy kapela Kryštof. Utichli i někteří podporující podnikatelé jako třeba Radim Jančura. Babiš dovládne v klidu, ať už po jeho boku bude ČSSD, nebo SPD. Otázka je, co nastane po volbách.

Budoucí lídři země si z nastalé situace mohou vzít dvě poučení. Jedno nabízí Babiš: Pokud si budete šikovně kupovat hlasy, lidé nebudou věnovat pozornost tomu, kolik peněz z eráru zamíří do vaší kapsy. Druhé nabízejí protestující lidé: Je nám jedno, jaké nabízíš výhody, i do politiky patří etika.

Ona druhá cesta je mnohem náročnější a nejistější. I před Babišem se většina politiků řečem o morálce vysmívala. Přesto dnešní události a mohutné občanské angažmá dávají naději, že se tu rodí nová poptávka. Nová občanská smlouva. V posledních dnech zesílily hlasy, ať se celá demokratická opozice spojí. To je téměř nereálný požadavek. Je dobře, že tady vedle ODS jsou Piráti a vedle nich zase Starostové, topkaři a lidovci. Integrace má být jen tam, kde dává programový smysl. A kdo ví, možná také uzrál čas na vznik nové strany.

Po politicích bychom spíše měli chtít, aby dávali jasněji najevo, že si uvědomují závazek vůči lidem, kteří i za ně dnes tak trochu dělají práci. Proti Babišovi protestují zastánci i odpůrci cyklodopravy, stoupenci i kritici návratu Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Rozdílnost názorů moderní společnosti sluší. Jde jen o to, jak se přistupuje k odlišnému názoru. Kdo ho nerespektuje, není Babišovým oponentem, ale stoupencem. Proto je třeba pozorně sledovat jednání stran a už dnes myslet na obnovu společnosti po odchodu Agrofertu z vlády.

Závěrem ještě tradiční dodatek. V rukou držíte dvojčíslo, takže další Respekt vyjde 8. července.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2019 pod titulkem Po demonstraci