Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

A co voliči ANO?

Podpora Andreje Babiše je dána zejména tím, že lidé tu nevidí nějakou alternativu

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Energie demonstrací proti politice a chování Andreje Babiše se rozlévá po celé zemi. Je patrné, že záběry z náměstí spouštějí řetězovou reakci, stále více lidí chce být u toho. Tuto sílu nebude tak snadné vypnout a premiér bude pod čím dál větším tlakem. Zatímco se ale dnes poutá pozornost zejména k organizátorům a účastníkům demonstrací, my jsme se rozhodli mimo jiné zeptat i voličů hnutí ANO. Jak oni vnímají evropský audit? Co v nich vyvolávají záběry z plných náměstí?

Reakce jsou různé, ale pokud bychom to měli shrnout, tak rozhovory přinášejí dvě základní zprávy. První potěší Andreje Babiše, protože jeho podpora neslábne. Respondenti jsou tak znechucení chybami předchozích politických lídrů, že je nějaké aféry Andreje Babiše nemohou rozházet.

Druhá však už pro premiéra nevyznívá tak dobře. Ona podpora je totiž dána zejména tím, že lidé tu nevidí nějakou alternativu. Babiš pro ně není nedotknutelný bůžek, ale srozumitelný politik. Neplyne z toho automatická naděje pro stávající strany, že když najdou schopného lídra, tak za nimi dnešní voliči ANO půjdou. Zklamání z let minulých, které dotázaní zmiňují, působí natolik silně, že by je zřejmě dokázal oslovit jedině nový projekt.

Rozdíly mezi českou a slovenskou politickou scénou jsou velké, ale je zajímavé, že u sousedů boduje nedávno vzniklý projekt dvou stran Progresivní Slovensko a Spolu (uspěla jejich kandidátka na prezidentku, vyhráli evropské volby). Podle čerstvého volebního modelu společnosti AKO by navíc hned na čtvrté místo poskočila nová strana odcházejícího prezidenta Andreje Kisky. Získala by podporu desetiny voličů, a přitom by výrazně neubrala projektu PS a Spolu.

To je však jen začátek, i Slováci se připravují na debatu, zda nové projekty nebudou hlasy tříštit. Cílem není několik stran na hranici pěti procent, ale nabídnutí alternativy i těm, kteří k volbám jít nechtějí. Každopádně je zřejmé, že stejně jako v jiných zemích Evropské unie i řada českých voličů odmítá podruhé vstoupit do téže řeky.

Závěrem ještě jedna dobrá zpráva z redakčního života. Respekt posílil investigativní novinář Vojtěch Srnka, který k nám přichází z Reportérů České televize. A jak můžete vidět v tomto čísle, zapojil se do práce skutečně velmi rychle.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2019 pod titulkem A co voliči ANO?