Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Nech chrousta žít

Naši předci se na chroustí rok dokázali připravit. • Autor: Profimedia, Nature Picture Libra
Naši předci se na chroustí rok dokázali připravit. • Autor: Profimedia, Nature Picture Libra

Jednou za čtyři roky na přelomu dubna a května zaplaví média katastrofické zprávy o invazi chroustů maďalových na jižní Moravě; nyní se mluví až o deseti miliardách chroustů. „Řešení na tuto situaci existuje. Znamenalo by ale změnu myšlení,“ říká zoolog a entomolog Pavel Dedek ze Správy CHKO Pálava.

„Hleďme, jak se kukla larví,/ krmme tlouště, aby tloust,/ jak to správně píše Darwin,/ živočich je taky chroust…“ zněla slova písně Nech brouka žít ve filmové komedii Trhák. To se ale psal rok 1980, kdy některé druhy chroustí populace u nás téměř vyhynuly.

Ano, šlo o chrousta obecného, který se vyskytuje převážně v otevřené krajině. V druhé polovině minulého století téměř vymizel kvůli intenzivnímu používání pesticidu DDT. Chrousta maďalového, který se teď líhne na jižní Moravě, se socialistické hospodaření, soustředěné na ornou půdu, tolik nedotklo, vyskytuje se v lesních porostech. Dnes jsou oba druhy přirozenou součástí přírody, takže to nemusíme vnímat jen v katastrofických intencích, jak nám předkládají titulky novin, ale i tak, že se příroda uzdravuje z chemického běsnění za minulého režimu.

Proč se líhnutí děje po čtyřech letech? A proč zrovna na jižní Moravě?

Chrousti se v české a moravské krajině vyskytovali od nepaměti a hojně na mnohem větším území, než je tomu dnes, kdy jde hlavně o lokalitu Moravská Sahara a Bzenecká a Hodonínská Doubrava. Tahle místa jsou pro larvy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].