Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Řekni, koho volíš

Stejně jako se Češi učili „dělat“ demokracii, „učili se“ i dělat kapitalismus. Ostatně obě disciplíny se prolínají a nedají se od sebe oddělit. Například na trhu služeb a zboží jsme si vštěpovali, že jsou si všichni rovni a obchodníci nemají, nebo dokonce nesmějí činit mezi svými zákazníky rozdíl.

Teď ovšem zazněl důležitý hlas, který připouští možnost třídit zákazníky na vhodné a nevhodné. „Podnikatel nemusí být politicky neutrální a při výkonu podnikatelské činnosti by nemělo být vyloučeno projevovat svoje politické názory, pokud tak samozřejmě bude činěno korektním způsobem,“ píše se v odůvodnění Ústavního soudu k jednomu z nejzajímavějších sporů poslední doby.

Jde o případ ostravského majitele hotelu, který odmítá ubytovat občany Ruské federace s výjimkou těch, kteří mu podepíší deklaraci, že nesouhlasí s anexí Krymu. Soudci doplnili, že „nekorektní“ diskriminace je založená na rase, pohlaví nebo národnosti. Rozdělovat zákazníky podle státní příslušnosti se smí.

Znamená to, že neubytovat lidi židovského vyznání není „korektní“, odmítnout je jako občany Izraele, například kvůli okupování palestinských území, se ale smí?

Zjišťovat u zákazníků názor na politiku v jejich domovském státě ostatně znamená dost komplikací nejen pro Izraelce nebo Rusy, ale pro každého. Dovedeno do důsledku se může stát, že ráno v pekárně budeme muset výměnou za rohlíky podepsat, že nevolíme Babiše, v mlékárně se zase distancovat od ODS a v krámě s novinami od sociální demokracie.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].