Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Dům pro psa za 24 hodin

Je to výzva.
(Organizátoři Superstudia, David Neuhäusl první zleva)
Je to výzva. (Organizátoři Superstudia, David Neuhäusl první zleva)

Superstudio je soutěž pro studenty architektury. Dostanou úkol, mají vytvořit návrh. A musí to stihnout za 24 hodin. „Je to docela výzva,“ říká architekt David Neuhäusl. Možná proto je podnik mezi studenty populární, letos se přihlásilo 101 týmů, na finále fandil plný sál diváků.

Taková čtyřiadvacetihodinová soutěž v navrhování probíhá u nás a v Austrálii. Jak se to stalo?

Já jsem v Austrálii v roce 2010 studoval a té soutěže jsem se zúčastnil. Zadání znělo zhruba „aktivujte veřejný prostor pomocí prvku hry“. Neměl jsem žádný tým, takže jsem byl přidělen ke dvěma asijským studentkám, z čehož jsem byl nejdřív nad-
šený. Stereotyp robotické výkonnosti se však nepotvrdil, slečny se většinu času chichotaly, já tiše zuřil a nakonec jsme na poslední chvíli stvořili celkem zrůdný projekt. Vyhrál to tehdy úplně jednoduchý nápad, taková koncepční, nereálná hříčka. Až později mi došlo, že o to přesně šlo, o jednoduché, chytré řešení. Rozhodl jsem se, že uspořádám Superstudio v Česku. V Austrálii byli pro, takže po návratu jsem se zeptal kamaráda a teď už i kolegy Matěje Hunala, jestli do toho půjde se mnou. Letos jsme uspořádali už devátý ročník.

K čemu je dobré navrhovat rychle?

Když máte tak málo času, musíte se koncentrovat na to nejdůležitější. Takže je to hodně o umění přemýšlet. Na prezentaci pak máte jenom dvě stě vteřin, musíte být výstižný, není čas na zbytečnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].