0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře9. 3. 20195 minut

Amerika se vrací

Babiš v Bílém domě je jen jedna kapitola dramatičtějšího příběhu

Šéfka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspel má jistě hodně práce, přesto si minulý týden v programu našla dostatek času na schůzku s českým předsedou vlády. Andrej Babiš se tak stal prvním českým premiérem, který oficiálně jednal v centrále CIA v Langley, ještě důležitější ale byla přítomnost muže, který ho doprovázel. Byl jím ředitel kontrarozvědky BIS Michal Koudelka. To zároveň vyvolává otázku, co asi musel v USA tak naléhavého řešit.

Kdyby si Gina Haspel chtěla s Koudelkou vyměnit nějaké informace, nemusel se kvůli tomu trmácet přes oceán. Mohli si je poslat písemně nebo přes podřízené. Koudelkovu přítomnost v Langley je proto především nutné číst jako symbolické gesto šéfky CIA a americké administrativy s cílem podpořit ho. Ředitel tuzemské kontrarozvědky a s ním i celá BIS jsou řadu měsíců trnem v oku prezidenta Miloše Zemana, který opakovaně Koudelku kritizuje a zpochybňuje jeho schopnosti i celou službu. Prezident se viditelně chce šéfa BIS zbavit, což se v politickém zákulisí vysvětluje jako důsledek Zemanovy nespokojenosti, jak moc vidí Koudelka pod prsty hradním poradcům s vazbami na Rusko.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

BIS se také Zemanovi opakovaně vzepřela a navzdory jeho snahám jít na ruku Kremlu vždy upřednostnila národní bezpečnost a západní zakotvení země. Ať už šlo o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, vyhošťování ruských špionů nebo varování, že plánovaná jaderná zakázka by z bezpečnostních důvodů neměla být svěřována Rusku. Ve všech…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc