Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Modrá je zase dobrá

Tradiční textilní technika se vrací ze skanzenu do módy

Všichni se zajímají, jaký mají věci původ. (Alice Klouzková, kolekce Dědictví, 2017) • Autor: Patrik Borecky
Všichni se zajímají, jaký mají věci původ. (Alice Klouzková, kolekce Dědictví, 2017) • Autor: Patrik Borecky

Modrá bude oficiální barvou olympiády 2020 v Tokiu. Přesněji takzvaná japonská modrá, hluboká, sytá, vážená modř, kterou lze docílit jen využitím indiga. Také logo olympiády je modrobílé a rovněž čeští sportovci nastoupí v tradiční modré tkanině s bílým vzorem vyrobené technikou modrotisku. Kolekci navrhuje návrhářka Zuzana Osako a využila právě toho, že modrotisk je jedna z mála věcí, které spojují jinak dost nepodobné kultury.

Zpráva z prosince 2018 jako by logicky navazovala na to, co se stalo o měsíc dřív: modrotisk byl zapsán na seznam nemateriálního dědictví UNESCO. V médiích i na sociálních sítích se tak skloňovalo slovo, od nějž by mnohý čekal, že bude spíš už jen tiše dožívat ve skanzenu. Dokonce je modrotisk obětí plagiarismu a označují se za něj i jiné modro-bílé látky. Vlastně to však není takové překvapení. Stejně jako třeba pečení chleba, ožívají teď i techniky textilních řemeslníků.

„V módě zažíváme to, co se stalo s jídlem. Všichni se zajímají o to, jaký mají věci původ a kde a jak se vyrobily,“ souhlasí módní návrhářka Alice Klouzková, polovina dua Sistersconspiracy, jež se o modrotisk zajímá už šest let. Navrhla celou modrotiskovou kolekci. Napsala o něm dizertaci a knížku. Uspořádala výstavu, která putuje po českých centrech – naposledy byla právě v Japonsku. Dokazuje, že modrotisk je víc než nostalgie. I když i ta je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].