Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo je tady šéf?

Jak si Miloš Zeman a Andrej Babiš rozdělí moc v povolebním Česku

Emisary nech na pokoji. (Andrej Babiš a Miloš Zeman) • Autor: Matěj Stránský
Emisary nech na pokoji. (Andrej Babiš a Miloš Zeman) • Autor: Matěj Stránský

Bylo to oboustranně výhodné spojenectví. Jejich voliči jsou podobní, a tak když Andrej Babiš šel loni do parlamentních voleb, Miloš Zeman mu pomohl. Sám sice volil Františka Ringo Čecha, ale některé věci jsou cennější než jeden hlas – ať už je to hůlka namířená v kritické chvíli na premiéra a tehdy Babišova vládního protivníka Bohuslava Sobotku, slova uznání za plnou státní kasu či společná fotka z Čapího hnízda.

I po volbách byl Zeman vstřícný a nechal Babišovi při vyjednávání o vládní koalici volné pole. Věděl, že nejpopulárnější stranu v zemi bude brzy potřebovat a Babiš mu podporu vrátil. Na adresu Zemanových spolupracovníků sice ve finiši prezidentských voleb utrousil pár kritických poznámek, ale jinak dal svým příznivcům jasně najevo, koho si vybrat. Totéž učinilo celé ANO, proti Zemanovi se v Babišově straně postavilo jen pár jedinců.

Jenže teď už mají oba po volbách oba a kulisy se mění. V Evropě se Babiš setkal s kritikou, že prezidenta, považovaného mnoha západními státníky i komentátory za nepochopitelně velkého zastánce Ruska, před volbami podpořil. Babišovi na jeho pověsti záleží, v Bruselu proto minulý týden rozdal několik rozhovorů o tom, že Zemanova výhra na prozápadní orientaci země nic nemění, že Česko chce dál fungovat uvnitř EU a že v tuzemsku lepší proevropská volba než Babiš není. V deníku Die Welt poznamenal, že Zemana západní noviny vykreslují v přehnaně špatném světle, dodal ale také to, že on sám nemá se staronovým prezidentem společného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].