Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Babišův druhý pokus

Vyjednávání o vládě startuje od začátku, ve hře je opět menšinový kabinet

Já, nepřekročitelná podmínka. (andrej babiš) • Autor: Milan Jaroš
Já, nepřekročitelná podmínka. (andrej babiš) • Autor: Milan Jaroš

Minulé dva týdny se Andreji Babišovi příliš nedařilo. Napřed ho poslanci vydali i s jeho nejbližším spolupracovníkem Jaroslavem Faltýnkem k trestnímu stíhání za možný podvod a pak nedostal důvěru sněmovny jeho menšinový kabinet. Musel proto podat do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi a se svým sestavováním vlády začíná tři měsíce po volbách opět od nuly.

Babiš naznačil, že při novém pokusu nebude už tak ostře cílit na menšinovou jednobarevnou vládu své strany, ale bude se snažit o spolupráci s ČSSD, ODS nebo lidovci. Většina stran přesto stále drží své pozice z prvního pokusu: do vládnutí s Babišem se jim příliš nechce. Piráti, TOP 09 a Starostové to odmítají principiálně,ODS zase kvůli rozdílnému pohledu na některé programové priority, jako je například výraznější snížení daní nebo zrušení EET.

Naopak lidovci svou vládní účast nevyloučili, ale kladou si podmínku – nechtějí trestně stíhaného premiéra. S výjimkou komunistů tohle zatím vadí i ostatním stranám, takže to v tuto chvíli vypadá, že příští vládní koalice stojí a padá s ochotou Andreje Babiše vzdát se křesla ministerského předsedy. Výbor hnutí ANO přesto jednomyslně odhlasoval, že jediný kandidát na premiéra je a bude Andrej Babiš. Jaroslav Faltýnek toto rozhodnutí následně označil za nepřekročitelnou podmínku při vyjednávání.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].